czwartek, 30 stycznia 2014

Zapiekanka porowo ziemniaczana

Kolejne treściwe i proste w przygotowaniu danie….

Skład:
  • 2 pory (biała część),
  • 4-6 średnich ziemniaków,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, bezglutenowej i wegetariańskiej.
Pory dokładnie płuczemy, następnie odcinamy zieloną część (możemy ją zamrozić i wykorzystać np. podczas gotowania bulionu). Białą część pora kroimy kilka razy wzdłuż, a następnie drobno w poprzek. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i szklimy pora. Osobno obrane,umyte i pokrojone w cienkie plasterki ziemniakami szerokości ok 1-1,5mm, smażymy na oleju do czasu aż się lekko przyrumienią i zmiękną. Jajka roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy. Pora i ziemniaki wkładamy na przemian do naczynia żaroodpornego,na górze ma być warstwa pora. Lekko przestudzone warzywa zalewamy mlekiem z jajkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C do czasu aż wierzchnia warstwa się zarumieni ok. 30-40 minut.

wtorek, 28 stycznia 2014

Fagioli con orzo czyli południowe klimaty z kaszą i fasolą

Kilkudniowy wypad w góry z dietą niskosalicylanową, to nie przelewki. Trudno znaleźć coś smacznego do jedzenia w knajpce w górach, bez chemicznych dodatków i przypraw zawierających salicylany. Trzeba jakoś sobie radzić. Co zrobić, by było szybkie, smaczne i bez salicylanów? Wizyta w sklepie i w koszyku ląduje fasola, kasza, cebula, ser żółty, masło mam na kwaterze, sól i pieprz biały również. Tym sposobem da się w górach zrobić Fagioli con orzo... Prosty przepis nie tylko dla salicylanowców!

Skład:

  • 150g kaszy jęczmiennej mazurskiej,
  • puszka (bez zalewy) fasoli czerwonej,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 duże plastry sera gouda,
  • 1 czubata łyżka masła prawdziwego,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej i wegetariańskiej.
Dwa razy kaszę zalać wodą i przepłukać w garnku, wodę odlać, tak aby kasza pozostała na dnie garnka. Powtórnie kaszę zalać osoloną wodą, tym razem w proporcji 1:1. Kaszę gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do czasu aż woda odparuje. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle, dodać do kaszy. Dodać fasolę (bez zalewy) oraz drobno pokrojony ser (koniecznie bez chemicznych dodatków i bez annato). Mieszać do czasu roztopienia się sera. Dodać 2 szczypty pieprzu, zamieszać. Gotowe! Smacznie szybko i zgodnie z dietą.

Można danie wykonać również jako jednogarnkowe. Wówczas w garnku podsmażamy cebulę. Dodajemy kaszę, zalewamy wodą, gotujemy, aż woda odparuje. Dodajemy fasolę i ser...

czwartek, 23 stycznia 2014

Mielona wołowina na granacie z fusilli

Zimno! Zatem trzeba zjeść coś bardziej treściwego...

Skład:

  • 350g mielonej wołowiny,
  • 125ml soku z granatu,
  • 200g makaronu fusilli,
  • 1 średnia cebula,
  • trochę oleju rzepakowego do smażenia,
  • 100g sera żółtego emmentaler,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej
Makaron ugotować al dente. Przecedzić przez durszlak, nie przelewać zimną wodą. Wołowinę smażyć na odrobinie oleju aż nie zmieni koloru (soki z wołowiny powinny odparować). Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do czasu zeszklenia cebuli. Dodać sok z granatu. Smażyć do czasu odparowania soku. Dodać ugotowany makaron. Zamieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozłożyć danie na talerze, posypać startym serem (ser nie powinien mieć sztucznych dodatków). Gotowe. Szybko, smacznie i bez salicylanów.

wtorek, 21 stycznia 2014

Randka na talerzu szarłatu z rzepą

Szarłat to istna pychota!
Zawsze najdzie mnie ochota.
Jeść go warto często
bo to pewne zwycięstwo
nad chorobą i nad głodem
nad czym jeszcze powiem potem...

Skład:
  • makaron z amarantusa (szarłatu),
  • 1 dorodna rzepa,
  • 1 średnia cebula,
  • natka pietruszki,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej oraz bezglutenowej (uwaga na domieszki w makaronie!!!)
Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na oleju zarumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę rzepę i smażyć do czasu zeszklenia - nie dłużej. Dodać ugotowany makaron, doprawić do smaku solą i pieprzem (zalecam biały bo ma mniej salicylanów, choć czarny z umiarem też nie zaszkodzi), podsmażyć jeszcze chwilę i gotowe! Szybko, smacznie i bez salicylanów.

niedziela, 19 stycznia 2014

Ilościowe tabele salicylanów 2 - przyprawy, sosy

Ciąg dalszy tabel ilościowych zawartości salicylanów w żywności.
Jest to kontynuacja postu http://jedzilecz.blogspot.com/2014/01/ilosciowe-tabele-salicylanow-1-owoce.html
Należy zwrócić uwagę, że w tej tabeli, w przeciwieństwie do owoców i warzyw, zmieniono kwalifikację wagową zawartości salicylanów. Jest to spowodowane tym, że przyprawy są bardzo lekkie. Nie można zatem stosować do nich tej samej miary (żeby zjeść 100g pieprzu trzeba byłoby zjeść jego 3 paczki, a zjeść 100g jabłek, to kwestia zjedzenia 1/2 średniej wielkości owocu).
(cdn)

czwartek, 16 stycznia 2014

Szalone wegetariańskie bolognese bez pomidorów

Niedawno miałem wyjście do restauracji, gdzie siedząc przy specjalnie przyrządzonym dla mnie kotlecie drobiowym po parysku (dzięki szefowi kuchni za wykonanie spec-dania) musiałem przyglądać się ulubionemu niegdyś spaghetti bolognese pochłanianemu przez znajomego. Tak mnie to zirytowało, że muszę rezygnować z takiej pyszności, iż postanowiłem kolejnego dnia przygotować danie, które zastąpi bolognese, a nie będzie miało zakazanego dla salicylanowców koncentratu pomidorowego. Wymyśliłem coś szalonego, ale smacznego. Ponieważ miałem u siebie gościa zwariowanego na punkcie zdrowej i wegetariańskiej żywności, sporządzając sos skorzystałem nie z wieprzowiny mielonej, a z soi i dodałem nie klasyczny a żytni makaron.

Skład:

  • 450g pure z czerwonych buraczków,
  • 170g granulatu sojowego,
  • 200g makaronu razowego żytniego,
  • 1 duża cebula,
  • 1/2 cytryny,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sos sojowy bez dodatków,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie: niskosalicylanowej i wegetariańskiej. Jeśli makaron żytni zastąpić sojowym, gryczanym, jaglanym lub z aramantusa, to będzie również odpowiednie w diecie bezglutenowej.
Granulat sojowy zagotować w wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po zagotowaniu odlać ewentualny nadmiar wody, dodać sosu sojowego do smaku. Makaron ugotować w osolonej wodzie. ostrożnie, żeby nie rozgotować - makaron żytni gotuje się bardzo szybko! Powinien być al dente. Na oleju usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę - powinna lekko się zarumienić. Dodać rozmrożone pure i ugotowany granulat. Usmażyć, dodać soku z cytryny, sosu sojowego i przyprawić do smaku. Gotowe. Szybko, smacznie i zgodne z dietą.

wtorek, 14 stycznia 2014

Ekspresowy por z ryżem na pestkach dyni

Pożywne i smaczne. Do przygotowania w ciągu paru minut. Tak naprawdę wszystko zależy od czasu potrzebnego do ugotowania ryżu. Wiem, że wszystkim się spieszy, ale nie polecam paraboiled, gdyż moim i zaprzyjaźnionych salicylanowców zdaniem, musi on mieć jakieś domieszki, bo mimo, że teoretycznie nie ma salicylanów ani konserwantów, to ewidentnie uczula tych bardziej wrażliwych na salicylany...

Skład:

  • 2 torebki ryżu naturalnego,
  • 1 por,
  • 3 garści pestek dyni,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, bezglutenowej i wegetariańskiej.
Ryż ugotować. Białą część pora wraz z częścią biało-zieloną (tam gdzie liście jeszcze ściśle do siebie przywierają) pokroić w talarki i usmażyć na odrobinie oleju tak żeby się nie przyrumieniły, ale żeby się rozpadły. Do usmażonego pora dodać dynię i ugotowany ryż, zamieszać ze sobą. Gotowe. Szybko, smacznie i bez salicylanów.

sobota, 11 stycznia 2014

Ilościowe tabele salicylanów 1 - owoce, warzywa

Pół roku temu, na podstawie danych amerykańskiej strony poświęconej uczuleniu na salicylany oraz polskiej strony o żywności, przygotowałem tabele salicylanów z podziałem na żywność ze znikomą zawartością salicylanów, umiarkowaną, wysoką i bardzo wysoką. Na podstawie danych dostępnych na stronie food-info opisałem też przybliżone ilości salicylanów w poszczególnych grupach żywności, dzięki temu powstały przejrzyste tabele zawartości salicylanów.
Z biegiem czasu uświadomiłem sobie jednak, że w komponowaniu diety codziennej tabele są pomocne, ale niewystarczającebrakowało mi konkretnej ilości salicylanów na 100g danego produktu.
Przygotowałem zatem na własny użytek "podrasowaną" wersję tabel - z podaną gramaturą przy poszczególnych produktach. Kapitalnie ułatwia to komponowanie dań i wyznaczenie indywidualnego, dobowego progu ilości salicylanów w żywności, co z kolei ułatwia prowadzenie dziennika żywności i obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne grupy jedzenia w poszczególne dni i tygodnie.
Dzięki takim obserwacjom reakcji organizmu i dziennikowi żywności zaobserwowałem wiele ciekawych zależności, które umożliwiły mi odzyskanie węchu i najpierw częściowe, a obecnie (od kilku dni) pełne odstawienie kropli sterydowych do nosa, które musiałem stosować od 10lat, a które tylko udrażniały nos, ale nie przywracały węchu... No ale o tym kiedy indziej, gdy zbiorę i posegreguję więcej informacji.
W każdym bądź razie chcę się z wami tymi "cudownymi" i podrasowanymi tabelami podzielić. Są to dokładnie te same tabele co poprzednio tabele, jednak z dopisanymi gramaturami salicylanów przy produktach, o których udało mi się znaleźć jednoznaczne informacje. W tym celu wykorzystałem dodatkowo tabelę opracowaną przez australijską dr Anne R. Swain opublikowaną na stronie jednego z terytoriów Australii (Nowej Południowej Walii), a dokładnie na stronie szpitala Royal Prince Alfred Hospital.
W tabeli tej podane są ilości salicylanów w każdym badanym produkcie, na tej podstawie dopisałem ilości do moich tabel (nie wszystkie produkty były badane), ponadto zmodyfikowałem tabele tak, żeby ujednolicić ją z badaniami dr Swain, zatem jeśli jakichś produkt w poprzedniej tabeli zakwalifikowany był np. do grupy znikomej, a z tabeli Swain wynikał, że kwalifikuje się do umiarkowanej, to został przeniesiony. Dzięki takim zabiegom powstała tabela, która integruje dane z trzech źródeł, przy czym rolę wiodącą pełnią tu dane z badań dr Swain.
Należy też zaznaczyć, że badania te były robione w 1985r na produktach dostępnych na australijskim rynku, zatem ilości salicylanów mogą być rozbieżne w stosunku do dostępnych obecnie na polskim rynku, dlatego nie podawałem wyrobów przetworzonych, a tylko nieprzetworzone lub lekko przetworzone. W związku z powyższym publikowane teraz tabele należy ostrożnie przetestować na sobie, tym bardziej, że pani dr nie przebadała wszystkich publikowanych to produktów, stąd przy niektórych brak podanej gramatury...
Koniec już z i tak przydługim wstępem, oto bohaterka dzisiejszego dnia -tabela zawartości salicylanów w owocach i warzywach:
(cdn)

czwartek, 9 stycznia 2014

Ekspresowa kasza dyniowo - porowa na garści

Kolejne ekspresowe danie głodnych ludzi pracy, wracających po znojnym dniu do domu, zamiast do restauracji. Tu nie podadzą pod nos, tu trzeba samemu przygotować i to bez chemii i gotowych półproduktów prosto z fabryki. Odpadają zatem gotowe dania, a mimo to ma być szybko i zdrowo! Czas leci, żołądek nie sługa - domaga się swego...

Skład:

  • 2 duże garści kaszy jęczmiennej,
  • 1 duża garść pestek dyni,
  • nać dużego pora,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie: niskosalicylanowej i wegetariańskiej.
Kaszę opłukać i ugotować, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli na opakowaniu nie ma o tym słowa, to 2 razy kaszę zalać wodą i przepłukać w garnku, wodę odlać, tak aby kasza pozostała na dnie garnka. Powtórnie kaszę zalać osoloną wodą, tym razem w proporcji 1:1 (wody do kaszy) i gotować na wolnym ogniu, aż nie wchłonie całej wody. Można pod koniec gotowania dodać odrobinę masła - rzecz gustu. Na patelni rozgrzać olej, wsypać pokrojoną w paski nać dużego pora (można pokrojonego całego pora, ale ja białą część zużyłem na inne danie, a w lodówce zostało mi tylko "zielone") oraz pestki dyni. Smażyć tak, żeby zeszklić pora, dodać ugotowaną kaszę. Podsmażyć jeszcze kilka minut na wolnym ogniu, doprawić do smaku. Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.

wtorek, 7 stycznia 2014

Pasztet z dyni i kaszy jaglanej

Miłości do pasztetu owoc kolejny, czyli znów pasztet, ale tym razem nie z soczewicy czy selera, a z pestek dyni i kaszy jaglanej. Zatem nie dość, że smaczne, to dietetyczne, a na dokładkę oczyszczające organizm... 

Skład:

  • 2 szklanki wyłuskanych pestek dyni,
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka natki pietruszki (ilość wg uznania)
  • sos sojowy bez dodatków,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie: niskosalicylanowej, wegetariańskiej, bezglutenowej.
Kaszę jaglaną ugotować w 4 szklankach osolonej wody. Ugotowaną kaszę wymieszać z pestkami, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty czosnek oraz drobno poszatkowaną pietruszkę. Całość dobrze wymieszać, następnie zmiksować blenderem. Jeśli masa jest bardzo gęsta dolać wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Lekko przestudzić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do wcześniej przygotowanej masy i wymieszać. Ubić pianę z białek i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Foremkę o wymiarach 26x11cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec ok. 45 -50 min., aż wierzch pasztetu ładnie się zarumieni.
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.

Ważne: Dynia zawiera wiele witamin z grupy B - B1, B2, PP oraz witaminę C, jest bogata w błonnik, wapń, żelazo, fosfor i magnez. Pestki dyni zawierają olej z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, zalecane są osobom z miażdżycą i zbyt wysokim złym cholesterolem. Kasza jaglana jest zasadotwórcza, dlatego ważne jest wprowadzenie jej do naszej codziennej zakwaszonej diety, nie zawiera glutenu, tak więc mogą ją jeść osoby z celiakią i alergiami. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, wygląd skóry, paznokci i włosów.

Pasztet z dyni i kaszy jaglanej

czwartek, 2 stycznia 2014

Kurczak po brukselsku

Święta, święta i po świętach... Czas na powrót do życia i gotowania zwykłych, a nie świątecznych dań. Oto jedno z nich - lekkie, ale sycące!

Skład:
  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • 40g brukselki,
  • 1 marchewka,
  • 1 średni seler,
  • 1 cebula,
  • 250g żytniego makaronu rurki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • sól, bały pieprz do smaku.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej.
Podane bez makaronu będzie bezglutenowe.

Pierś umyć, oczyścić, pokroić w kostkę.
Brukselkę umyć, ugotować w osolonej i jednocześnie osłodzonej wodzie.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Marchewkę, cebulę i seler obrać, umyć, pokroić w kostkę i smażyć na oleju do czasu zeszklenia cebuli. Do osmażonych warzyw dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i dalej smażyć do czasu odparowania wody.
Posolić, dodać odrobinę pieprzu białego (czarny ma więcej salicylanów). Po usmażeniu się kurczaka dodać na patelnię ugotowaną uprzednio brukselkę. Podsmażyć, doprawić solą do smaku. Wrzucić ugotowany makaron i zamieszać. Gotowe. Szybko, smacznie i bez salicylanów.
Kurczak z marchewką po brukselsku