sobota, 24 stycznia 2015

Pstrąg pieczony w folii

Czas na rybkę. Dawno nie gościła na naszym blogu. Dziś będą stare dobre smaki - pstrąg z masłem, pietruszką i czosnkiem. Nie licząc odrobiny zabawy z umyciem i wysuszeniem pstrąga jest to danie, które prawie robi się samo i ma zasadniczą zaletę - pawie każdemu smakuje :)
Skład:
  • pstrąg - tuszka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • trochę natki pietruszki,
  • łyżka stołowa masła,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej i bezglutenowej
Wypatroszonego pstrąga umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Po czym z każdej strony dokładnie popieprzyć i posolić (również od środka).
Masło wymieszać z pokrojoną drobno pietruszką i zmiażdżonym czosnkiem. Tak przygotowaną masę wetrzeć w środek pstrąga, a pozostałą część wetrzeć w skórę.
Tak przygotowaną rybę owinąć w folii aluminiowej i wstawić do rozgrzanego do 220st.C piekarnika na 1/2 godz.
Gotowe. Szybko smacznie i zgodnie z dietą!

Zapraszam też na http://triada-aspirynowa.blog.pl/2015/01/24/pstrag-pieczony-w-folii/

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Makaron ryżowy z twarogiem

Ostatnio kupiłem z ciekawości makaron "wstążka" z białego ryżu. Bardzo smaczny. Poeksperymentowałem z nim przy różnych daniach, które już publikowałem na tym blogu. Było pysznie. Pomyślałem więc, że czas wymyślić coś nowego, coś bez salicylanów, bez glutenu i wegetariańskie.To "nowe" prezentuję poniżej:

Skład:

  • 190g makaronu ryżowego Real Thai,
  • 15dkg twarogu półtłustego,
  • 2 duże cebule,
  • 2 garści łuskanego słonecznika,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • odrobina ziół prowansalskich, 
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, bezglutenowej, wegetariańskiej
Makaron (taki jak ten, ale 5mm) połamać na krótsze wstążki i ugotować zgodnie z przepisem na pudełku.
Łuskany słonecznik uprażyć na patelni,aż zbrązowieje. Cebulę usmażyć na oleju aż się zarumieni. Do cebuli dodać uprażony uprzednio słonecznik, posolić i popieprzyć. Dodać odcedzony makaron i odrobinę ziół prowansalskich (uwaga - salicylany), wszystko lekko podgrzewając wymieszać. Dodać pokruszony twaróg, ewentualnie doprawić do smaku.
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.