piątek, 20 marca 2015

Zupa krem porowo- chrzanowa. Bezglutenowa i wegańska alternatywa do świątecznego żurku.

W zeszłym roku popełniłem na święta wegetariański żurek bezglutenowy. Był pyszny, ale jego wadą była duża czaso- i praco- chłonność. Nie każdy ma czas i ochotę na kilka dni przed przygotowaniem zupy świątecznej bawić się z zakwasami.
Zatem w tym roku będzie ekspresowo! Pyszna zupa porowo- chrzanowa ma konsystencję żurku, składniki typowo wielkanocne, ale jest zupełnie oryginalna i niepowtarzalna. Co ważne - świetnie nadaje się do jadania na co dzień...

Skład:
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 duży por (użyłem połowę białej części i całość zielonej),
  • 6-8 łyżeczek chrzanu wieluńskiego extra, 
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie jajko - jak do żurku.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, bezglutenowej, wegetariańskiej i wegańskiej
Umyte ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i zalać zimną wodą.
Cebulę i pora obrać, umyć, pokroić w dość drobną kostkę, potem wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażyć do momentu kiedy cebula będzie szklista.
Kiedy ziemniaki będą się już parę minut gotować do garnka dodać podsmażone warzywa. Doprawić. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodać chrzan (najlepiej utarty korzeń lub  wieluński extra firmy Luniak bo bez konserwantów i niepotrzebnych dodatków) i zagotować. Co do ilości chrzanu, to każdy lubi inaczej, najlepiej dodawać po łyżeczce i kosztować na bieżąco...
Po lekkim „przestygnięciu”, zupę zmiksować blenderem (warto trochę odczekać żeby nie niszczyć noży blendera bardzo gorącą potrawą). 
Krem na talerzu można udekorować kawałkami pora, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Oczywiście, jeśli ktoś nie może się obejść bez jaj, to krem przystroić też polówką lub ćwiartką jajka.
Zupa smaczna jest już zaraz po przyrządzeniu ale podana kolejnego dnia - wyśmienita!!!
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.
Photobucket     Bezglutenowa Wielkanoc

czwartek, 12 marca 2015

Kasza jaglana z jabłkiem i bananem

Jeszcze raz kasza jaglana. Tak mi ostatnio posmakowała, że teraz znów ją zastosowałem do równie szybkiego i prostego, jak poprzednie dania, tyle że teraz na słodko. może być jako danie główne, ale też jako przekąska czy nawet deser - pełna dowolność... :)

Skład:

  • 2 jabłka Golden Delicious,
  • 2 banany,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść orzechów laskowych,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/4 paczki (100g) kaszy jaglanej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ewentualnie odrobina cynamonu.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej.
Kaszę przepłukać i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli nie ma informacji na opakowaniu, to należy zalać ją wodą w proporcji: jedna część kaszy/ dwie części wody, osolić i gotować (czasem mieszając) na wolnym ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie prawie całą wodę, potem kaszę odcedzić na sicie o drobnym oku.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i jabłka pokrojone w kostkę, dodać pokrojonego w kostkę banana. Podsmażyć tak, żeby banan się rozpadł. Dodać przyprawy (uwaga na cynamon - duża ilość salicylanów) oraz zmiażdżony czosnek, potem ugotowaną kaszę - dokładnie wymieszać i potrzymać jeszcze chwilę na wolnym ogniu. Po nałożeniu na talerz posypać danie zmiażdżonymi orzechami laskowymi.
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.

Zapraszam też na http://triada-aspirynowa.blog.pl/2015/03/12/kasza-jaglana-z-jablkiem-i-bananem/

czwartek, 5 marca 2015

Kasza jaglana z cebulą, marchewką i pietruszką

Wpadłem do domu głodny jak wilk, nie mając żadnego pomysłu na obiad. Co tu zrobić szybkiego i smacznego jednocześnie? Kasza jaglana gotuje się dość szybko, no ale samą kaszę wcinać? W lodówce posucha przedzakupowa. Na szczęście jakieś niedobitki warzyw przetrwały i to one zagwarantowały sukces temu daniu - cebula, marchew i pietruszka :) Przypadkowo wyszło bardzo smaczne i pożywne oraz co ważne ekspresowe danie obiadowe.

Skład:

  • 2 duże cebule,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 pietruszka - korzeń,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki stołowe sosu sojowego,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/4 paczki (100g) kaszy jaglanej,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej.
Kaszę przepłukać i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli nie ma informacji na opakowaniu, to należy zalać ją wodą w proporcji: jedna część kaszy/ trzy części wody, osolić i gotować (czasem mieszając) na wolnym ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie prawie całą wodę, potem kaszę odcedzić na sicie o drobnym oku.
Na patelni rozgrzać olej, podrumienić pokrojoną w piórka cebulę, dodać pokrojone w kostkę warzywa. Podsmażyć tak, żeby cebula lekko się przyrumieniła - warzywa mają być al-dente. Dodać zmiażdżony czosnek, sos i przyprawy, potem ugotowaną kaszę - dokładnie wymieszać i potrzymać jeszcze chwilę na wolnym ogniu.
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.