piątek, 7 sierpnia 2015

Pesto orzechowo - brokułowe

Mam smaka na pesto z orzechami laskowymi. Jest potrzeba - jest działanie - robię pesto orzechowo - serowo - brokułowe. Będzie smaczne i zdrowe - wiadomo orzechy i brokuły to samo dobro :)

Skład:

  • 1 brokuł,
  • 2 duże garści orzecha laskowego,
  • 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego,
  • 200g makaronu typu pene lub świderki,
  • 2 do 4 ząbków czosnku (zależy od gustu),
  • 10 dkg sera typu "oscypek",
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie wegetariańskiej oraz gdy użyjecie makaronu ryżowego - bezglutenowej.
Przed zagotowaniem makaronu oraz brokuła przygotowujemy masę – farsz pesto.
Blendujemy lub rozcieramy w moździerzu orzechy laskowe, dodajemy zgnieciony czosnek, starty na tarce ser, olej oraz sól i odrobinę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy.
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Przerywamy gotowanie zaraz po zagotowaniu się wody, jeżli chcemy mieć pesto z całymi różyczkami, gotujemy aż zmięknie, jeśli chcemy rozgnieść lub zblendować warzywo.
Makaron ugotować (zalecam do osiągnięcia stanu al dente). 
Makaron i brokuły odcedzamy. Gorący (!) makaron i gorące (!) brokuły wrzucamy do masy pesto, mieszamy aż masa pesto połączy się z gorącym "wkładem".
Gotowe! Szybko, smacznie i z godnie z dietą.