poniedziałek, 7 września 2015

Makaron z twarogiem i prażonym słonecznikiem - danie główne w 20min

Dziś kolejne danie z serii ekspresowych i znów z niczego :). Wystarczy twaróg, słonecznik, makaron i... woda. Mimo, że proste i szybkie, to jest zaskakująco smaczne. Warto spróbować.

Skład:

  • 250g makaronu (najlepiej jakichś karbowany, nie rurki),
  • 250g twarogu chudego lub półtłustego,
  • 120g słonecznika łuskanego,
  • 1 duża cebula,
  • olej rzepakowy do smażenia - kilka łyżek stołowych,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie: niskosalicylanowej, wegetariańskiej, bezglutenowej (jeśli użyjemy makaronu ryżowego).
Nastawić osoloną wodę na makaron.
Słonecznik uprażyć na patelni - trzymać na patelni bez tłuszczu aż zacznie brązowieć, przy tym mieszać. Uwaga, żeby nie spalić.
Na rozgrzanej po prażeniu patelni usmażyć na oleju posoloną cebulę pokrojoną w kostkę.
Słonecznik i cebulę wymieszać w jakimś głębokim naczyniu (musi się tam jeszcze zmieścić makaron). Do "mieszanki" po jej delikatnym przestudzeniu wkruszyć twaróg i dokładnie wymieszać. Porządnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Salicylanowcy uwaga na dużą ilość pieprzu - salicylany!
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale najlepiej al dente.
Po ugotowaniu makaron przecedzić, ale nie zalewać zimną wodą, tylko wrzucić do zmieszanej cebuli, słonecznika i twarogu - zamieszać. Powtórnie doprawić, jeśli "farsz" był zbyt delikatny.
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą!