niedziela, 2 listopada 2014

Selerowe talarki

Kupiłem seler korzeniowy na surówkę, ale ponieważ było chłodno, a ja nie bardzo miałem pomysł na danie główne, zamiast surówki powstały zapiekane krążki. Część na klasycznej patelni, część na patelni grillowejNiestety te na grillowej "zeszły" zanim zdążyłem zrobić im fotkę.

Skład:

  • seler - korzeń,
  • olej rzepakowy,
  • czosnek - kilka ząbków,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej.
Seler obrać ze skóry, dokładnie umyć pokroić w krążki - talarki grubości mniej więcej 0,5cm. Krążki natrzeć olejem, solą, pieprzem i zmiażdżonym uprzednio czosnkiem.  
Tak przygotowane kłaść na rozgrzanej patelni i smażyć aż się zarumienią. Oczywiście w środku będą ciepłe, ale twarde - tak ma być. Mają być chrupkie a nie miękkie. Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.

8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo prosto i bardzo smacznie - fajnie, że trafiłam na ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam selera. Wypróbuje dzisiaj.

    OdpowiedzUsuń
  3. Seler to temat, którym powinni sie zainteresować zwłaszcza mężczyźni ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jakoś nie jestem przekonana do selera, nie wiem czemu

    OdpowiedzUsuń
  5. Seler jest mega zdrowy :) ja osobiście lubię jego smak, ale wiele osób gardzi tym korzonkiem

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne :) u mnie idzie z duszonymi pieczarkami i zapieczone pod żółtym serem. znikają, zanim się obejrzę :)

    OdpowiedzUsuń