czwartek, 2 stycznia 2014

Kurczak po brukselsku

Święta, święta i po świętach... Czas na powrót do życia i gotowania zwykłych, a nie świątecznych dań. Oto jedno z nich - lekkie, ale sycące!

Skład:
  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • 40g brukselki,
  • 1 marchewka,
  • 1 średni seler,
  • 1 cebula,
  • 250g żytniego makaronu rurki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • sól, bały pieprz do smaku.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej.
Podane bez makaronu będzie bezglutenowe.

Pierś umyć, oczyścić, pokroić w kostkę.
Brukselkę umyć, ugotować w osolonej i jednocześnie osłodzonej wodzie.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Marchewkę, cebulę i seler obrać, umyć, pokroić w kostkę i smażyć na oleju do czasu zeszklenia cebuli. Do osmażonych warzyw dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i dalej smażyć do czasu odparowania wody.
Posolić, dodać odrobinę pieprzu białego (czarny ma więcej salicylanów). Po usmażeniu się kurczaka dodać na patelnię ugotowaną uprzednio brukselkę. Podsmażyć, doprawić solą do smaku. Wrzucić ugotowany makaron i zamieszać. Gotowe. Szybko, smacznie i bez salicylanów.
Kurczak z marchewką po brukselsku

5 komentarzy:

  1. prosto i smacznie :) też lubię takie dania
    zobacz też moje proste i szybkie danie jednogarnkowe, czyli kurczaka w miodzie
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/11/kurczak-w-miodzie.html

    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z miodem jest ten problem, że nie powinien być używany w dużych ilościach w diecie niskosalicylanowej i niskowęglowodanowej... Miód można zamienić syropem klonowym :)

      Usuń
    2. Obżarciuch to wszędzie pisze byle tylko spamować i nie zawsze ma to jakiś większy sens i związek z danym przepisem.

      Usuń
  2. Prof. Grażyna Cichosz o tłuszczach - http://www.stachurska.eu/?p=1136 .

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię różne odmiany kurczaka z warzywami. A ta prezentuje się bardzo apetycznie. Wrócę do domu i na pewno pokuszę się o wypróbowanie tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń