Randka na talerzu szarłatu z rzepą
Szarłat to istna pychota!
Zawsze najdzie mnie ochota.
Jeść go warto często
bo to pewne zwycięstwo
nad chorobą i nad głodem
nad czym jeszcze powiem potem...
Skład:
- makaron z amarantusa (szarłatu),
- 1 dorodna rzepa,
- 1 średnia cebula,
- natka pietruszki,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól, pieprz do smaku.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej oraz bezglutenowej (uwaga na domieszki w makaronie!!!)
Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na oleju zarumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę rzepę i smażyć do czasu zeszklenia - nie dłużej. Dodać ugotowany makaron, doprawić do smaku solą i pieprzem (zalecam biały bo ma mniej salicylanów, choć czarny z umiarem też nie zaszkodzi), podsmażyć jeszcze chwilę i gotowe! Szybko, smacznie i bez salicylanów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz