wtorek, 5 listopada 2013

Słodki duet czekoladowo bananowy


Skład:
– 4 jajka,
– 200g miękkiego masła,
– niecałą szklankę cukru,
– 1,5 szklanki mąki,
– skórkę otartą z 1 cytryny,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 3-4 banany,
– 100g gorzkiej czekolady bez salicylanów – Amazon 60% (dostępna w Lidlu).
Skład dostosowany do diety niskosalicylanowej (mało salicylanów i brak chemii spożywczej, z wyjątkiem proszku do pieczenia, który nie jest szkodliwy).
Miękkie masło wraz z cukrem utrzeć mikserem na białą puszystą masę. Wbić jajka, nadal ucierać. Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, zblendowane banany i pokruszoną drobno czekoladę bez salicylanów. Aby tą czekoladę pokruszyć, należy ją zeskrobywać warstwę po warstwie nożem, gdyż jest bardzo twarda. Wszystko zmiksować.
Ciasto przelać na blaszkę 24x34cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Ja z braku takiej blachy użyłem dużej tortownicy. Piec w temp. 180°C przez 30-40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz