wtorek, 19 listopada 2013

Kotlety soczewicowo – koperkowe pod białą pierzynką


Skład: (na 12-16 kotletów)

– 500g soczewicy czerwonej,
– 4 szklanki wody,
– 2 jajka,
– 1 duża cebula,
– 4 łyżki otrębów owsianych,
– 4 łyżki posiekanego koperku,
– olej do smażenia,
– biały pieprz,
– sól.
Skład dostosowany do diety niskosalicylanowej (mało salicylanów i brak chemii spożywczej).
Soczewicę gotować w osolonej wodzie, pod przykryciem, przez 15-20 minut, aż będzie miękka i zaabsorbuje całą wodę. Mieszać, żeby się nie przypaliła.
Ugotowaną soczewicę ostudzić. Cebulę drobno posiekać. Do soczewicy dodać jajko, otręby, cebulę i odrobinę pieprzu białego (czarny ma zbyt dużo salicylanów). Dokładnie wymieszać. Formować małe kotleciki (średnicy jak plaster kiełbasy krakowskiej) i smażyć je, na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Przewracać dopiero, jak jedna strona się porządnie podsmaży, w przeciwnym razie mogą się rozpaść. Aby nie przywierały do patelni można patelnią wykonywać energiczne ruchy w poziomie, nie odrywając jej od palnika.
Najlepiej smakują z sosem koperkowym lub z jogurtem naturalnym i koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz