Czas jesiennych słot i chłodnych wieczorów wymaga solidnego wzmocnienia i zabezpieczenia przed przeziębieniami. Poza zupą cebulową i cieciorkową, które już były na moim blogu publikowane, doskonałą na ten czas potrawą jest czeski wynalazek – Cesnaková Polievka. Polecam tą zupę, gdyż jest łatwa w przygotowaniu, świetnie rozgrzewa i radzi sobie z wczesnymi stadiami przeziębienia. No i co ważne dla salicylanowców – odtyka nos!
Czesi wiedzą co dobre!
Skład:

- 1/2 czosnku polskiego,
– 1,25l bulionu drobiowego,
– 2 jaja kurze,
– sól i sos sojowy bez dodatków do smaku.Skład odpowiedni dla diety niskosalicylanowej – mało salicylanów i brak szkodliwej chemii spożywczej
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Bulion zagotować.
Całe jajka wbić do kubka, rozbić je widelcem a’la kogel mogel. Odrobinę posolić.
Do wrzącego bulionu wlać małym strumieniem jajka jednocześnie intensywnie mieszając.
Wrzucić czosnek i zamieszać. Doprawić do smaku solą i sosem sojowym. Gotowe. Szybko, smacznie i bez salicylanów.
Całe jajka wbić do kubka, rozbić je widelcem a’la kogel mogel. Odrobinę posolić.
Do wrzącego bulionu wlać małym strumieniem jajka jednocześnie intensywnie mieszając.
Wrzucić czosnek i zamieszać. Doprawić do smaku solą i sosem sojowym. Gotowe. Szybko, smacznie i bez salicylanów.
Jeśli polewkę chcemy podawać kolejnego dnia, po wrzuceniu czosnku trzeba dłużej podgotować, gdyż zupa bez zagotowania do kolejnego dnia może skwaśnieć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz