wtorek, 26 listopada 2013

Pasta jajeczna po żydowsku

Drugie śniadanie to wyzwanie! (Rym zamierzony). Masz problemy z salicylanami, a nie chcesz biegać do pracy z pudełkami pełnymi sałatek, tylko po prostu masz ochotę na kanapki to masz drobny problem. Pieczywo w sklepach jest pełne salicylanów – drożdże spożywcze i chemia. Można oczywiście znaleźć godny zaufania chleb lub upiec go samemu, ale co do chleba? Wędliny pełne chemii spożywczej i innych niesprzyjających dodatków. Pozostaje przygotować sobie swoją wędlinę lub zajadać wyłącznie nabiały, a i to w ograniczonym zakresie – znów te dodatki…

Można też przygotować sobie szybką, smaczną i prostą pastę, która będzie idealna do kanapek… Oto ona!

Skład:
– 1 cebula,
– 4 jajka gotowane,
– 2 łyżeczki oleju słonecznikowego,
– sól, pieprz do smaku.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej – brak chemii spożywczej i mała ilość salicylanów.
Cebulę pokroić w kostkę i wraz z pokrojonymi w kostkę jajkami oraz tłuszczem zszatkować w blenderze, ale nie na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia z którego potem będzie masa serwowana. Naczynie przykryć i włożyć do lodówki na parę godzin. Podawać z ciemnym żytnim pieczywem. Gotowe. Szybko, smacznie i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz