czwartek, 12 marca 2015

Kasza jaglana z jabłkiem i bananem

Jeszcze raz kasza jaglana. Tak mi ostatnio posmakowała, że teraz znów ją zastosowałem do równie szybkiego i prostego, jak poprzednie dania, tyle że teraz na słodko. może być jako danie główne, ale też jako przekąska czy nawet deser - pełna dowolność... :)

Skład:

  • 2 jabłka Golden Delicious,
  • 2 banany,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść orzechów laskowych,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/4 paczki (100g) kaszy jaglanej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ewentualnie odrobina cynamonu.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej.
Kaszę przepłukać i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli nie ma informacji na opakowaniu, to należy zalać ją wodą w proporcji: jedna część kaszy/ dwie części wody, osolić i gotować (czasem mieszając) na wolnym ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie prawie całą wodę, potem kaszę odcedzić na sicie o drobnym oku.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i jabłka pokrojone w kostkę, dodać pokrojonego w kostkę banana. Podsmażyć tak, żeby banan się rozpadł. Dodać przyprawy (uwaga na cynamon - duża ilość salicylanów) oraz zmiażdżony czosnek, potem ugotowaną kaszę - dokładnie wymieszać i potrzymać jeszcze chwilę na wolnym ogniu. Po nałożeniu na talerz posypać danie zmiażdżonymi orzechami laskowymi.
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.

Zapraszam też na http://triada-aspirynowa.blog.pl/2015/03/12/kasza-jaglana-z-jablkiem-i-bananem/

2 komentarze:

  1. jaglanka na słodko to jest to! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zamiast kaszy jaglanej, używam ryżu parabolicznego, nie klei się on tak bardzo jak zwykły ryż, a posiada tyle samo składników odżywczych. Polecam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń