Jeszcze raz kasza jaglana. Tak mi ostatnio posmakowała, że teraz znów ją zastosowałem do równie szybkiego i prostego, jak poprzednie dania, tyle że teraz na słodko. może być jako danie główne, ale też jako przekąska czy nawet deser - pełna dowolność... :)
Skład:
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i jabłka pokrojone w kostkę, dodać pokrojonego w kostkę banana. Podsmażyć tak, żeby banan się rozpadł. Dodać przyprawy (uwaga na cynamon - duża ilość salicylanów) oraz zmiażdżony czosnek, potem ugotowaną kaszę - dokładnie wymieszać i potrzymać jeszcze chwilę na wolnym ogniu. Po nałożeniu na talerz posypać danie zmiażdżonymi orzechami laskowymi.
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.
Zapraszam też na http://triada-aspirynowa.blog.pl/2015/03/12/kasza-jaglana-z-jablkiem-i-bananem/
Skład:
- 2 jabłka Golden Delicious,
- 2 banany,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- garść orzechów laskowych,
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1/4 paczki (100g) kaszy jaglanej,
- sól, pieprz do smaku,
- ewentualnie odrobina cynamonu. Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i jabłka pokrojone w kostkę, dodać pokrojonego w kostkę banana. Podsmażyć tak, żeby banan się rozpadł. Dodać przyprawy (uwaga na cynamon - duża ilość salicylanów) oraz zmiażdżony czosnek, potem ugotowaną kaszę - dokładnie wymieszać i potrzymać jeszcze chwilę na wolnym ogniu. Po nałożeniu na talerz posypać danie zmiażdżonymi orzechami laskowymi.
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.
Zapraszam też na http://triada-aspirynowa.blog.pl/2015/03/12/kasza-jaglana-z-jablkiem-i-bananem/
jaglanka na słodko to jest to! :)
OdpowiedzUsuńJa zamiast kaszy jaglanej, używam ryżu parabolicznego, nie klei się on tak bardzo jak zwykły ryż, a posiada tyle samo składników odżywczych. Polecam serdecznie!
OdpowiedzUsuń