Wpadłem do domu głodny jak wilk, nie mając żadnego pomysłu na obiad. Co tu zrobić szybkiego i smacznego jednocześnie? Kasza jaglana gotuje się dość szybko, no ale samą kaszę wcinać? W lodówce posucha przedzakupowa. Na szczęście jakieś niedobitki warzyw przetrwały i to one zagwarantowały sukces temu daniu - cebula, marchew i pietruszka :) Przypadkowo wyszło bardzo smaczne i pożywne oraz co ważne ekspresowe danie obiadowe.
Skład:
Na patelni rozgrzać olej, podrumienić pokrojoną w piórka cebulę, dodać pokrojone w kostkę warzywa. Podsmażyć tak, żeby cebula lekko się przyrumieniła - warzywa mają być al-dente. Dodać zmiażdżony czosnek, sos i przyprawy, potem ugotowaną kaszę - dokładnie wymieszać i potrzymać jeszcze chwilę na wolnym ogniu.
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.
Skład:
- 2 duże cebule,
- 1 duża marchewka,
- 1 pietruszka - korzeń,
- 3 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki stołowe sosu sojowego,
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1/4 paczki (100g) kaszy jaglanej,
- sól, pieprz do smaku. Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej.
Na patelni rozgrzać olej, podrumienić pokrojoną w piórka cebulę, dodać pokrojone w kostkę warzywa. Podsmażyć tak, żeby cebula lekko się przyrumieniła - warzywa mają być al-dente. Dodać zmiażdżony czosnek, sos i przyprawy, potem ugotowaną kaszę - dokładnie wymieszać i potrzymać jeszcze chwilę na wolnym ogniu.
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz