czwartek, 5 marca 2015

Kasza jaglana z cebulą, marchewką i pietruszką

Wpadłem do domu głodny jak wilk, nie mając żadnego pomysłu na obiad. Co tu zrobić szybkiego i smacznego jednocześnie? Kasza jaglana gotuje się dość szybko, no ale samą kaszę wcinać? W lodówce posucha przedzakupowa. Na szczęście jakieś niedobitki warzyw przetrwały i to one zagwarantowały sukces temu daniu - cebula, marchew i pietruszka :) Przypadkowo wyszło bardzo smaczne i pożywne oraz co ważne ekspresowe danie obiadowe.

Skład:

  • 2 duże cebule,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 pietruszka - korzeń,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki stołowe sosu sojowego,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/4 paczki (100g) kaszy jaglanej,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej.
Kaszę przepłukać i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli nie ma informacji na opakowaniu, to należy zalać ją wodą w proporcji: jedna część kaszy/ trzy części wody, osolić i gotować (czasem mieszając) na wolnym ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie prawie całą wodę, potem kaszę odcedzić na sicie o drobnym oku.
Na patelni rozgrzać olej, podrumienić pokrojoną w piórka cebulę, dodać pokrojone w kostkę warzywa. Podsmażyć tak, żeby cebula lekko się przyrumieniła - warzywa mają być al-dente. Dodać zmiażdżony czosnek, sos i przyprawy, potem ugotowaną kaszę - dokładnie wymieszać i potrzymać jeszcze chwilę na wolnym ogniu.
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz