niedziela, 1 lutego 2015

Surówka - marchewka z chrzanem

Salicylanowcy muszą niestety uważać na warzywa i owoce gdyż wiele z nich ma dużą zawartość salicylanów. Dziś zaprezentuję Wam banalnie prostą, ale pyszną surówkę z marchewki i chrzanu z odrobiną majonezu.

Skład:

  • 2 duże marchewki,
  • 1 łyżka stołowa chrzanu tartego,
  • 1 łyżka stołowa majonezu,
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, bezglutenowej i wegetariańskiej
Marchewkę umyć i oskrobać, następnie zetrzeć na tarce. Do startej marchewki dodać starty chrzan oraz majonez, następnie wymieszać.
Gotowe. Szybko, smacznie i bez salicylanów.
Uwaga: Najlepiej używać chrzanu i majonezu własnej roboty, ale ponieważ nie miałem ich na podorędziu, to użyłem majonezu "Kieleckiego", który jest w składzie prawie domowy bez dużej ilości szkodliwych dla nas dodatków oraz chrzanu tartego "Extra Wieluński", który poza cukrem, cytryną, olejem i solą nie ma żadnych innych dodatków. Co do majonezu każdy musi go sam przetestować - ma małe ilości salicylanowych dodatków, które na mnie nie działają, ale każdy z nas ma inny próg "zadziałania".
Zapraszam też na http://triada-aspirynowa.blog.pl/

1 komentarz: