sobota, 24 stycznia 2015

Pstrąg pieczony w folii

Czas na rybkę. Dawno nie gościła na naszym blogu. Dziś będą stare dobre smaki - pstrąg z masłem, pietruszką i czosnkiem. Nie licząc odrobiny zabawy z umyciem i wysuszeniem pstrąga jest to danie, które prawie robi się samo i ma zasadniczą zaletę - pawie każdemu smakuje :)
Skład:
  • pstrąg - tuszka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • trochę natki pietruszki,
  • łyżka stołowa masła,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej i bezglutenowej
Wypatroszonego pstrąga umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Po czym z każdej strony dokładnie popieprzyć i posolić (również od środka).
Masło wymieszać z pokrojoną drobno pietruszką i zmiażdżonym czosnkiem. Tak przygotowaną masę wetrzeć w środek pstrąga, a pozostałą część wetrzeć w skórę.
Tak przygotowaną rybę owinąć w folii aluminiowej i wstawić do rozgrzanego do 220st.C piekarnika na 1/2 godz.
Gotowe. Szybko smacznie i zgodnie z dietą!

Zapraszam też na http://triada-aspirynowa.blog.pl/2015/01/24/pstrag-pieczony-w-folii/

3 komentarze:

  1. Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb i dość często gości w mojej diecie, a przepis, który prezentujesz jest bardzo podobny do mojego sposobu przygotowania tej ryby:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty i ciekawy pomysł... wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Chyba już wiem, co przyrządzę na obiad w Wielki Piątek :) Mam nadzieję, że wrzucisz jeszcze jakiś przepis na rybkę. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń