poniedziałek, 19 stycznia 2015

Makaron ryżowy z twarogiem

Ostatnio kupiłem z ciekawości makaron "wstążka" z białego ryżu. Bardzo smaczny. Poeksperymentowałem z nim przy różnych daniach, które już publikowałem na tym blogu. Było pysznie. Pomyślałem więc, że czas wymyślić coś nowego, coś bez salicylanów, bez glutenu i wegetariańskie.To "nowe" prezentuję poniżej:

Skład:

  • 190g makaronu ryżowego Real Thai,
  • 15dkg twarogu półtłustego,
  • 2 duże cebule,
  • 2 garści łuskanego słonecznika,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • odrobina ziół prowansalskich, 
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, bezglutenowej, wegetariańskiej
Makaron (taki jak ten, ale 5mm) połamać na krótsze wstążki i ugotować zgodnie z przepisem na pudełku.
Łuskany słonecznik uprażyć na patelni,aż zbrązowieje. Cebulę usmażyć na oleju aż się zarumieni. Do cebuli dodać uprażony uprzednio słonecznik, posolić i popieprzyć. Dodać odcedzony makaron i odrobinę ziół prowansalskich (uwaga - salicylany), wszystko lekko podgrzewając wymieszać. Dodać pokruszony twaróg, ewentualnie doprawić do smaku.
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.

1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie. W dodatku za sprawą twarogu i makaronu jest dość sycące. Muszę to zrobić na obiad.

    OdpowiedzUsuń