Ostatnio kupiłem z ciekawości makaron "wstążka" z białego ryżu. Bardzo smaczny. Poeksperymentowałem z nim przy różnych daniach, które już publikowałem na tym blogu. Było pysznie. Pomyślałem więc, że czas wymyślić coś nowego, coś bez salicylanów, bez glutenu i wegetariańskie.To "nowe" prezentuję poniżej:
Skład:
Łuskany słonecznik uprażyć na patelni,aż zbrązowieje. Cebulę usmażyć na oleju aż się zarumieni. Do cebuli dodać uprażony uprzednio słonecznik, posolić i popieprzyć. Dodać odcedzony makaron i odrobinę ziół prowansalskich (uwaga - salicylany), wszystko lekko podgrzewając wymieszać. Dodać pokruszony twaróg, ewentualnie doprawić do smaku.
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.
Skład:
- 190g makaronu ryżowego Real Thai,
- 15dkg twarogu półtłustego,
- 2 duże cebule,
- 2 garści łuskanego słonecznika,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- odrobina ziół prowansalskich,
- sól, pieprz do smaku. Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, bezglutenowej, wegetariańskiej
Łuskany słonecznik uprażyć na patelni,aż zbrązowieje. Cebulę usmażyć na oleju aż się zarumieni. Do cebuli dodać uprażony uprzednio słonecznik, posolić i popieprzyć. Dodać odcedzony makaron i odrobinę ziół prowansalskich (uwaga - salicylany), wszystko lekko podgrzewając wymieszać. Dodać pokruszony twaróg, ewentualnie doprawić do smaku.
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.
Wygląda pysznie. W dodatku za sprawą twarogu i makaronu jest dość sycące. Muszę to zrobić na obiad.
OdpowiedzUsuń