Kolejne treściwe i proste w przygotowaniu danie…. Skład:
2 pory (biała część),
4-6 średnich ziemniaków,
1 szklanka mleka,
3 jajka,
1 łyżka oleju rzepakowego,
sól, pieprz do smaku.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, bezglutenowej i wegetariańskiej.
Pory dokładnie płuczemy, następnie odcinamy zieloną część (możemy ją zamrozić i wykorzystać np. podczas gotowania bulionu). Białą część pora kroimy kilka razy wzdłuż, a następnie drobno w poprzek. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i szklimy pora. Osobno obrane,umyte i pokrojone w cienkie plasterki ziemniakami szerokości ok 1-1,5mm, smażymy na oleju do czasu aż się lekko przyrumienią i zmiękną. Jajka roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy. Pora i ziemniaki wkładamy na przemian do naczynia żaroodpornego,na górze ma być warstwa pora. Lekko przestudzone warzywa zalewamy mlekiem z jajkami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C do czasu aż wierzchnia warstwa się zarumieni ok. 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz