Miłości do pasztetu owoc kolejny, czyli znów pasztet, ale tym razem nie z soczewicy czy selera, a z pestek dyni i kaszy jaglanej. Zatem nie dość, że smaczne, to dietetyczne, a na dokładkę oczyszczające organizm...
Skład:
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.
Ważne: Dynia zawiera wiele witamin z grupy B - B1, B2, PP oraz witaminę C, jest bogata w błonnik, wapń, żelazo, fosfor i magnez. Pestki dyni zawierają olej z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, zalecane są osobom z miażdżycą i zbyt wysokim złym cholesterolem. Kasza jaglana jest zasadotwórcza, dlatego ważne jest wprowadzenie jej do naszej codziennej zakwaszonej diety, nie zawiera glutenu, tak więc mogą ją jeść osoby z celiakią i alergiami. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, wygląd skóry, paznokci i włosów.
Pasztet z dyni i kaszy jaglanej
Skład:
- 2 szklanki wyłuskanych pestek dyni,
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 1 łyżka natki pietruszki (ilość wg uznania)
- sos sojowy bez dodatków,
- sól, pieprz do smaku. Danie odpowiednie w diecie: niskosalicylanowej, wegetariańskiej, bezglutenowej.
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.
Ważne: Dynia zawiera wiele witamin z grupy B - B1, B2, PP oraz witaminę C, jest bogata w błonnik, wapń, żelazo, fosfor i magnez. Pestki dyni zawierają olej z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, zalecane są osobom z miażdżycą i zbyt wysokim złym cholesterolem. Kasza jaglana jest zasadotwórcza, dlatego ważne jest wprowadzenie jej do naszej codziennej zakwaszonej diety, nie zawiera glutenu, tak więc mogą ją jeść osoby z celiakią i alergiami. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, wygląd skóry, paznokci i włosów.
Pasztet z dyni i kaszy jaglanej
taki pasztet jest przepyszny, sama robie własny domowy pasztet do smarowania :)
OdpowiedzUsuńa wiadomo co własnej roboty to zdrowe i smaczne, tutaj przepis
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/domowy-pasztet.html
pozdrawiam serdecznie!
Próbowałaś robić pasztet z fasoli?
OdpowiedzUsuńNie smakuje mi. Czuć gorączkę mimo że sparzylam kaszę wrzątkiem. Twardy jak skała. Nie moje smaki.
OdpowiedzUsuń