wtorek, 15 kwietnia 2014

Zakwas na żurek bezglutenowy

Czym więcej eksperymentuję bez glutenu, tym bardziej jestem przeświadczony, że gluten nie jest wskazany w diecie dla salicylanowców i w diecie w ogóle...
Dlatego na wszelki wypadek w tym roku na święta będzie żurek gryczany...

Skład:
  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 szklanki ciepłej przegotowanej wody,
  • ziele angielskie (kilka ziaren),
  • liść laurowy (3-4 liście),
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, wegetariańskiej i bezglutenowej.
Czosnek zgnieść na kwadrans przed przystąpieniem do robienia zakwasu. Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić w cieple na 3 -5 dni. Zakwas po 3 dniach powinien już nadawać się do przygotowania żuru. Zatem na święta się zdąży...
Na podstawie przepisu z portalu kwestia smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz