czwartek, 10 kwietnia 2014

Kasza z porem i pomidorem

Kasza z porem i pomidorem. Pomidor koniecznie na surowo - ogrzeje się od kaszy. Dobrze żeby był eko lub ze sprawdzonej szklarni, bo inaczej może zaszkodzić salicylanowcom. Wszystko wymieszane - świetnie się komponuje. Pycha.

Skład:
  • 150g kaszy jęczmiennej mazurskiej,
  • 1 pomidor (najlepiej eko),
  • 1 duży por,
  • 4 ząbki czosnku polskiego,
  • olej rzepakowy,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej i wegetariańskiej.

Dwa razy kaszę zalać wodą i przepłukać w garnku, wodę odlać, tak aby kasza pozostała na dnie garnka. Powtórnie kaszę zalać osoloną wodą, tym razem w proporcji 1:1. Kaszę gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do czasu aż woda odparuje. Zestawić z ognia i trzymać pod przykryciem.
Korzeń pora pokroić w talarki lub połówki talarków - zależy od wielkości korzenia, zeszklić na oleju, dodać do gorącej kaszy. 
Do kaszy dodać też pokrojonego w kostkę umytego pomidora zmieszanego z miażdżonym czosnkiem. 
Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowe! Smacznie szybko i zgodnie z dietą.

5 komentarzy:

  1. Mmmm to coś dla mnie :) Nawet nie tyle odpowiednie w diecie wegetariańskiej, co w wegańskiej! Dzięki za inspirację, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Dlaczego nie proponujesz dań mięsnych? Czy jest to związane z alergią? Roman

    OdpowiedzUsuń