Kasza z porem i pomidorem. Pomidor koniecznie na surowo - ogrzeje się od kaszy. Dobrze żeby był eko lub ze sprawdzonej szklarni, bo inaczej może zaszkodzić salicylanowcom. Wszystko wymieszane - świetnie się komponuje. Pycha.
Skład:
Dwa razy kaszę zalać wodą i przepłukać w garnku, wodę odlać, tak aby kasza pozostała na dnie garnka. Powtórnie kaszę zalać osoloną wodą, tym razem w proporcji 1:1. Kaszę gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do czasu aż woda odparuje. Zestawić z ognia i trzymać pod przykryciem.
Korzeń pora pokroić w talarki lub połówki talarków - zależy od wielkości korzenia, zeszklić na oleju, dodać do gorącej kaszy.
Do kaszy dodać też pokrojonego w kostkę umytego pomidora zmieszanego z miażdżonym czosnkiem.
Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowe! Smacznie szybko i zgodnie z dietą.
Skład:
- 150g kaszy jęczmiennej mazurskiej,
- 1 pomidor (najlepiej eko),
- 1 duży por,
- 4 ząbki czosnku polskiego,
- olej rzepakowy,
- sól, pieprz do smaku. Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej i wegetariańskiej.
Dwa razy kaszę zalać wodą i przepłukać w garnku, wodę odlać, tak aby kasza pozostała na dnie garnka. Powtórnie kaszę zalać osoloną wodą, tym razem w proporcji 1:1. Kaszę gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do czasu aż woda odparuje. Zestawić z ognia i trzymać pod przykryciem.
Korzeń pora pokroić w talarki lub połówki talarków - zależy od wielkości korzenia, zeszklić na oleju, dodać do gorącej kaszy.
Do kaszy dodać też pokrojonego w kostkę umytego pomidora zmieszanego z miażdżonym czosnkiem.
Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowe! Smacznie szybko i zgodnie z dietą.
Mmmm to coś dla mnie :) Nawet nie tyle odpowiednie w diecie wegetariańskiej, co w wegańskiej! Dzięki za inspirację, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńPyszne! dzięki!
OdpowiedzUsuńWitam. Dlaczego nie proponujesz dań mięsnych? Czy jest to związane z alergią? Roman
OdpowiedzUsuńMięsne też są...
OdpowiedzUsuńMięsne też są...
OdpowiedzUsuń