piątek, 20 marca 2015

Zupa krem porowo- chrzanowa. Bezglutenowa i wegańska alternatywa do świątecznego żurku.

W zeszłym roku popełniłem na święta wegetariański żurek bezglutenowy. Był pyszny, ale jego wadą była duża czaso- i praco- chłonność. Nie każdy ma czas i ochotę na kilka dni przed przygotowaniem zupy świątecznej bawić się z zakwasami.
Zatem w tym roku będzie ekspresowo! Pyszna zupa porowo- chrzanowa ma konsystencję żurku, składniki typowo wielkanocne, ale jest zupełnie oryginalna i niepowtarzalna. Co ważne - świetnie nadaje się do jadania na co dzień...

Skład:
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 duży por (użyłem połowę białej części i całość zielonej),
  • 6-8 łyżeczek chrzanu wieluńskiego extra, 
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie jajko - jak do żurku.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, bezglutenowej, wegetariańskiej i wegańskiej
Umyte ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i zalać zimną wodą.
Cebulę i pora obrać, umyć, pokroić w dość drobną kostkę, potem wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażyć do momentu kiedy cebula będzie szklista.
Kiedy ziemniaki będą się już parę minut gotować do garnka dodać podsmażone warzywa. Doprawić. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodać chrzan (najlepiej utarty korzeń lub  wieluński extra firmy Luniak bo bez konserwantów i niepotrzebnych dodatków) i zagotować. Co do ilości chrzanu, to każdy lubi inaczej, najlepiej dodawać po łyżeczce i kosztować na bieżąco...
Po lekkim „przestygnięciu”, zupę zmiksować blenderem (warto trochę odczekać żeby nie niszczyć noży blendera bardzo gorącą potrawą). 
Krem na talerzu można udekorować kawałkami pora, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Oczywiście, jeśli ktoś nie może się obejść bez jaj, to krem przystroić też polówką lub ćwiartką jajka.
Zupa smaczna jest już zaraz po przyrządzeniu ale podana kolejnego dnia - wyśmienita!!!
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.
Photobucket     Bezglutenowa Wielkanoc

9 komentarzy:

  1. Widze że blog ciekawy ale chyba na nim nie zarabiasz. A możesz zarobić całkiem nieźle promując produkty związane ze zdrowiem , szkoda żeby ruch na twojej stronie się marnował, jak możesz dorobić sobie niezłą pensję, wpisz sobie w google - spieniężanie stron o zdrowiu i urodzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zarabiam, bo to nie jest przedsięwzięcie komercyjne! :)

      Usuń
  2. Świetny przepis, muszę wypróbować to u siebie w domciu :)

    OdpowiedzUsuń