piątek, 10 kwietnia 2015

Jarski czulent ekspresowy

  Czulent w kuchni żydowskiej to bardzo wolno duszony koszerny gulasz z wołowiną, fasolą lub ciecierzycą, cebulą i kaszą jęczmienną typu pęczak. Tradycyjnie spożywany w szabat. W związku z tym, że w szabat nie wolno gotować na ogniu, czulent przygotowuje się przed jego rozpoczęciem, a następnie pozostawia w rozgrzanym piecu, aby dogotował się przez noc i był gotowy na sobotni obiad.
   Nie jest to konkretne danie, raczej starodawny przepis, znany nie tylko Żydom, który można przyrządzić na wiele sposobów - trochę tak jak bigos lub barszcz ukraiński. Danie to, pod różnymi postaciami jest znane też w Maroku - „skheena”, w Tunezji - „bekalia”, w Iraku - „thbit” i w Indiach - „chamin”.
   Ja proponuję dziś modyfikację tego przysmaku. Modyfikacja będzie polegać na tym, że będzie to danie ekspresowe, a mimo to równie smaczne jak oryginał oraz jarskie (w tradycyjnej kuchni też jest znany w tej formie - przecież nie każdego było stać na każdy szabat zdobyć wołowinę!).

Skład:

  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 mały seler,
  • 1 mała pietruszka,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 100g kaszy pęczak,
  • 2 łyżeczki koperku suszonego,
  • garść suszonej żurawiny lub słodka gruszka,
  • natka pietruszki do przystrojenia,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, wegetariańskiej, wegańskiej
Kaszę przepłukać i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli nie ma informacji na opakowaniu, to należy zalać ją wodą w proporcji: jedna część kaszy/ trzy części wody, osolić i gotować na wolnym ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie wodę.
Na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz warzywa. Podsmażyć tak, żeby cebula była słodka, a warzywa al-dente. Następnie dodać fasolę wraz z zalewą i żurawinę (żurawiny nie dodawać w wersji niskosalicylanowej), chwilę dusić, doprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowaną gorącą kaszę, koperek i jeśli nie dodano żurawiny, to w zamian wrzucić pokrojoną w kostkę obraną gruszkę - dokładnie wymieszać.
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą!

7 komentarzy:

  1. Żurawina ma bardzo dużo salicylanów i masakrycznie uczula. Ja się kiedyś tak nią załatwiłam, że potem jeszcze przez pół roku odczuwałam konsekwencje. Tak więc z własnego doświadczenia przestrzegam wszystkich salicylanowców przed żurawiną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Tak, jak napisane w przepisie - w wersji niskosalicylanowej żurawiny nie stosować! Zamiast żurawiny gruszka bez skórki!

      Usuń
  2. Zaintrygował mnie ten przepis i mam nadzieję, że jutro taki czulent stanie na moim stole;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy przepis, rzeczywiscie wygląda to smakowicie, mam nadzieje ze keidys bede mial czas to zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  4. interesujący przepis, wyszło bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń