Kilkudniowy wypad w góry z dietą niskosalicylanową, to nie przelewki. Trudno znaleźć coś smacznego do jedzenia w knajpce w górach, bez chemicznych dodatków i przypraw zawierających salicylany. Trzeba jakoś sobie radzić. Co zrobić, by było szybkie, smaczne i bez salicylanów? Wizyta w sklepie i w koszyku ląduje fasola, kasza, cebula, ser żółty, masło mam na kwaterze, sól i pieprz biały również. Tym sposobem da się w górach zrobić Fagioli con orzo... Prosty przepis nie tylko dla salicylanowców!
Skład:
Można danie wykonać również jako jednogarnkowe. Wówczas w garnku podsmażamy cebulę. Dodajemy kaszę, zalewamy wodą, gotujemy, aż woda odparuje. Dodajemy fasolę i ser...
Skład:
- 150g kaszy jęczmiennej mazurskiej,
- puszka (bez zalewy) fasoli czerwonej,
- 1 średnia cebula,
- 2 duże plastry sera gouda,
- 1 czubata łyżka masła prawdziwego,
- sól, pieprz do smaku. Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej i wegetariańskiej.
Można danie wykonać również jako jednogarnkowe. Wówczas w garnku podsmażamy cebulę. Dodajemy kaszę, zalewamy wodą, gotujemy, aż woda odparuje. Dodajemy fasolę i ser...
Takiego przepisu na oczy nie widziałam, a wygląda naprawdę genialnie! Tym bardziej, że wszystkie składniki nie obciążają mojego organizmu - bomba. :)
OdpowiedzUsuń