poniedziałek, 25 stycznia 2016

Wątróbka drobiowa ze złotym jabłkiem i makaronem jajecznym

Wątróbka drobiowa - składnica wszystkiego co dobre i łatwa w przygotowaniu.
W zaledwie stugramowej porcji wątróbki drobiowej znajduje się:
  • niemal 10mg żelaza, czyli aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka! Dla przypomnienia dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi u mężczyzn 12mg, a u kobiet 18mg;
  • ponad 3,5mg cynku, co pozwala pokryć około 30% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej;
  • około 19g protein o wysokiej wartości biologicznej,
Wątróbka drobiowa dostarcza potężnej dawki witaminy A oraz witamin z grupy B, zwłaszcza kobalaminy (witamina B12), ryboflawiny (witamina B2) oraz niacyny (witamina B3).
Przy zakupie wątróbki należy uważać na jej świeżość - podroby mają to do siebie, że szybko się psują, dużo szybciej niż mięso. Dlatego wybierając podroby, należy ocenić zarówno ich wygląd jak i zapach. Wątróbka powinna mieć jednolity kolor, bez jaśniejszych i ciemniejszych przebarwień, błyszczącą powierzchnię, być śliska w dotyku. Jeśli jest lepka i/lub pachnie zamiast mięsem octem czy po prostu podśmierduje lepiej dać sobie spokój z jej zakupem.

Tym razem będzie ze złotym jabłkiem- jednym z niewielu dopuszczalnych dla salicylanowców!

Skład:
  • 700 g wątróbki drobiowej,
  • 3-4 spore cebule,
  • duże jabłko golden delicious,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej.
Cebulę obrać i pokroić w piórka lub grubą kostkę i posolić. Usmażyć na oleju, tak aby lekko się przyrumieniła. Odłożyć na czysty talerz.
Wątróbkę umyć w zimnej wodzie, jeśli jest zbyt duża to poporcjować. Nie solić, bo stwardnieje! Obrać i pokroić w kostkę umyte uprzednio jabłka.
Wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć ze wszystkich stron, aby się zarumieniła, potem zmniejszyć ogień i na małym ogniu dusić przez 15min. 
Dodać uprzednio usmażoną cebulę, pieprz oraz sól do smaku i na wolnym ogniu smażyć jeszcze 5min. Na wszelki wypadek przed podaniem rozkroić największy kawałek i sprawdzić czy w środku nie jest surowy. Gotowe!
Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.

Zalecam wątróbkę pokroić drobniej i podać z makaronem jajecznym - pycha! Jeśli już podajemy z makaronem to zalecam ugotować go al dente, potem przelać zimną wodą (hartowanie), wsypać na patelnię i zamieszać z wątróbką, coś jak gulasz...

19 komentarzy:

  1. bardzo smacznie to wygląda, podobne przepisy znajdują się wypas owiec Józefów

    OdpowiedzUsuń
  2. szybko, smacznie i zdrowo, o to chodzi :) spróbuję zrobić w weekend, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Wątróbka drobiowa z makaronem jajecznym i jeszcze jabłko, aż żyć mi się chcę.

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki za przepis, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. MMMMM uwielbiam wątróbkę! :) jako nieliczna z moich koleżanek mogę jeść ją cały czas :) dziękuję za rewelacyjny przepis! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz czytam o takim połączeniu, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę spróbować tego posiłku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Powiem Ci szczerze, że jestem wielkim fanem wątróbki, ale z makaronem jeszcze nie jadłem :]

    OdpowiedzUsuń
  10. Jedzenie musi być przede wszystkim przyjemne, więc fast-foody, pasty do lodów, słodycze itp sa u mnie w menu na codzień :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie przepadałem za wątróbką. Jest to chyba swego rodzaju uraz z dzieciństwa ponieważ moja babcia często ją robiła i karmiła mnie trochę na siłę nią. Może się jeszcze kiedyś do niej przekonam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy blog dający do myślenia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Niesamowite informacje. Czekam na kolejny wpis.

    OdpowiedzUsuń