niedziela, 16 czerwca 2013

Zupa z ciecierzycy

Skład:


- 20dkg cieciorki (namoczonej poprzedniego dnia ),
- 10dkg ryżu,
- 1 cebula,
- 4 łyżki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno,
- 8 szklanek bulionu własnej roboty,
- 2 szklanki wody,
- 40dkg piersi z kurczaka,
- 1 łyżeczka szafranu,
- 2 łyżeczki sosu sojowego bez dodatków chemicznych,
- sól morska, 
- sos: 1 jajko, 1 łyżka soku z cytryny.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej.
Zamiast bulionu możemy dać więcej kurczaka, albo dodać 2 skrzydełka. Nie stosować gotowych bulionów, gdyż mają dużo salicylanów!
Dzień wczesniej namoczyć cieciorkę w osolonej wodzie. Po namoczeniu osączyć, zalać wodą i osolić. Gotować 1,5h. Osączyć i odstawić na bok.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Do garnka wlać wodę i bulion, dodać cebulę, ryż, pokrojonego w kostkę kurczaka, sól, sos sojowy (bez dodatków chemicznych – salicylany!), szafran i olej słonecznikowy tłoczony na zimno.
Gotować przez 20 min, bez przykrycia. Gdy wszystko zmięknie, dolewamy do rosołu cieniutkim strumyczkiem sos (ubite żółtko z  sokiem z cytryny), jednocześnie mieszjąc. Gotować jeszcze 3-4 min. Gotowe.

1 komentarz: