czwartek, 13 czerwca 2013

Zielona potrawka z kurczakiem


Skład:
- 2 całe nóżki z kurczaka,
- groszek zielony mrożony – paczka 450g,
- pół czosnku polskiego,
- pół małej cebuli,
- olej rzepakowy,
- sól, pieprz biały.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej
Nóżki umyć, osuszyć, posolić i oprószyć odrobiną pieprzu białego (pieprz biały ma o wiele mniej salicylanów niż czarny), włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć do uzyskania złotego koloru, obrócić, smażyć do uzyskania złotego koloru.
Dodać zmiażdżony czosnek (polski, bo chiński może być z chemią – salicylany) i pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć, dolać odrobinę wody. Patelnię przykryć i dusić kurczaka przez 25 min. Usmażone nóżki kurczaka przełożyć na czyste naczynie, przykryć aby nie ostygły.
Do pozostałego na patelni tłuszczu dolać odrobinę wody i wrzucić mrożony groszek. Dusić przez 10min.
Nóżki ułożyć na talerzu, obok ułożyć groszek. W przypływie fantazji groszek można rozgnieść na puree.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz