środa, 26 czerwca 2013

Łosoś po włosku


Skład (2 osoby):
- 200g makaronu pióra pełnoziarnistego,
- 200g łososia wędzonego na zimno,
- 25 orzechów laskowych,
- 1 cebula,
- ½ czosnku,
- 4 łyżki śmietanki 18%,
- 7 łyżek oleju rzepakowego,
- sól morska.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente (ok. 9 min). Przecedzamy przez durszlak, nie przelewamy zimną wodą – zostawiamy ciepły.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i zgniecione orzechy. Smażyć do uzyskania efektu zeszklenia cebuli.
Dodajemy pokrojonego drobno łososia i nadal smażymy, delikatnie mieszając. Kiedy łosoś zmieni kolor na jasno różowy dolać śmietankę i ewentualnie sól. Mieszamy minutkę, dodajemy makaron, znów mieszamy. Gotowe. Smacznie, szybko i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz