czwartek, 27 czerwca 2013

Zupa po pekińsku


Skład:
- 50g wołowiny mielonej,
- 2 średnie cebule,
- 1 średni seler,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 por,
- 1 jajko,
- ½ średniej kapusty pekińskiej,
- 7 ząbków czosnku,
- 7 łyżek sosu sojowego,
- sól do smaku,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 6 grzybów mun – opcja dla reszty domowników,
- 2 suche papryczki chili – opcja dla reszty domowników.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej.
Wołowinę, pokrojoną w kostkę cebulę i olej wkładamy do garnka, podsmażamy. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa (wszystkie twarde korzenie). Zalewamy wodą na tyle, żeby je przykryć. Gotujemy około 10min. W tym czasie kroimy w drobną kostkę pora zarówno zieloną jak i białą część, wrzucamy do garnka, następnie miażdżymy 5 ząbków czosnku i również wrzucamy do garnka. Po 3 min dodajemy pokrojoną w kostkę kapustę pekińską, dolewamy wody, zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy jeszcze 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku, sos sojowy i rozbełtane jajko wlewane cienkim strumyczkiem, energicznie mieszając. Gotujemy 1min. Doprawiamy solą do smaku. Gotowe. Smacznie, szybko i bez salicylanów.
Dla reszty domowników możemy dodać do zupy 6 pokrojonych w drobną kostkę grzybów mun ugotowanych w osobnym garnku oraz 2 suszone papryczki chili i 3 szczypty pieprzu czarnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz