piątek, 28 czerwca 2013

Ciastka Otrębuski

Skład:

- 25dkg otrębów owsianych,
- 100ml oleju rzepakowego,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 12dkg mąki tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 10dkg cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- ewentualnie orzech laskowy lub słonecznik.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej.
Otręby zrumieniamy partiami na patelni bez tłuszczu, następnie studzimy i lekko mielimy blenderem.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę z proszkiem, syrop klonowy, olej, mąkę ziemniaczaną oraz zmielone otręby, mieszamy. Do masy dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe porcje ciasta i formujemy ciastka, zapewniając między nimi odstępy. Na ciastka możemy pokruszyć słonecznik łuskany lub orzechy laskowe. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20min, do uzyskania złotego koloru. Gotowe. Smacznie, szybko i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz