poniedziałek, 1 lipca 2013

Karmelowa pierś


Skład:
- 1/2kg piersi z kurczaka (jedna podwójna),
- 80g cukru białego,
- 100g masła prawdziwego,
- 1/2 główki czosnku,
- 3 łyżki sosu sojowego bez dodatków.
Pierś należy umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę i dokładnie wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem oraz sosem sojowym (bez dodatków). Gdy mamy dużo czasu, to kurczaka pozostawić na 12 godzin w lodówce, gdy nam się spieszy, to odstawiamy na 1/2 godz i też będzie dobrze.
W garnku, bądź na patelni, na małym ogniu rozpuścić cukier, aż stanie się płynnym karmelem, często mieszać i pilnować, żeby nie przypalić cukru (garnek czy patelnia najlepiej z grubym dnem). Zdjąć z ognia, dodawać stopniowo masło, cały czas energicznie mieszając, następnie podgrzewać, aż nie uzyskamy jednolitej masy.
Pierś włożyć do garnka (patelni) z karmelem, przykryć i dusić na wolnym ogniu około 30 min. Na ostatnie 10 minut odkryć, żeby woda wyparowała, a sos zgęstniał.
Gotowe! Szybko, smacznie i bez salicylanów!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz