sobota, 28 października 2017

Wyśmienity i klarowny rosół z kaczki

Kaczka mnie napadła!
Ma przerąbane
- będzie gotowana.
Warzywa już obrane.
Teraz wodą gulgotana
Za 2 godziny jest zjadana...

Warto spróbować.


Skład:
  • korpus z kaczki ze skrzydłami i szyją,
  • 2-3 marchewki,
  • 1-2 korzenie pietruszki,
  • zielona część pora,
  • korzeń selera,
  • dwa ząbki czosnku,
  • cebula,
  • ziele angielskie-kilka ziaren ,
  • 3-4 liście laurowe,
  • lubczyk,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie: niskosalicylanowej (uwaga na przyprawy), bezglutenowej (uwaga na makaron- powinien być ryżowy, jaglany lub inny bezglutenowy).
Kaczkę myjemy. Wkładamy do garnka takiej wielkości, by zmieściła się cała wraz z warzywami i dała się "zatopić" (szeroki, 7-9l). Zalewamy kaczkę NIE OSOLONĄ wodą (4,5-5l) i pogrzewamy na wolnym ogniu do zagotowania, potem nadal gotujemy na wolnym ogniu i ściągamy szumy, do czasu aż przestaną pojawiać się nowe.
Ważne, żeby gotowac na wolnym ogniu, bo dzięki temu uzyskamy rosół klarowny i aromatyczny. Po tym, jak szumy przestaną się pojawiać dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, umyty uprzednio pęczek lubczyku (połowa), liście pora oraz obraną i przypaloną na palniku cebulę. Gotujemy przez 1,5 godziny- cały czas na wolnym ogniu. Nadal nie solimy!
Dodajemy umyte i pokrojone warzywa. Czekamy aż się wszystko zagotuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu 40 min.
Uwaga na pieprz, bo ma salicylany, nie przesadź. Po to jest czosnek i przypalona cebula, aby nadać intensywnego, przyprawowego smaku.

Rosół podawać z makaronem jajecznym lub ryżowym. Makaron posypać pokrojonym drobno lubczykiem (druga połowa pęczka).

Bulion można zamrozić w woreczkach na mrożonki, dzięki temu da się go wykorzystać jako składnik innych zup, czy sosów, zawsze kiedy będzie taka potrzeba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz