czwartek, 29 sierpnia 2013

Gęsty majonez bez salicylanów

Składniki:
-250 ml oleju słonecznikowego,
-2 żółtka,
-3 łyżeczki soku z cytryny,
-1 lub 1/2 łyżeczka soli (zależy czy lubimy słony),
-1/2 łyżeczki cukru,
-1/2 łyżeczki drobno zmielonego pieprzu białego,
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej
Wszystko musi mieć temperaturę pokojową!
W wysokim naczyniu ubijamy mikserem żółtko z solą, pieprzem białym (ma mniej salicylanów niż czarny) i cukrem, do powstałej masy żółtkowej dolewamy po kropli połowę oleju, cały czas miksując. Drugą połowę można wlewać strużką, nadal cały czas miksując. Kiedy emulsja jest gęsta i stabilna, można dodać soku z cytryny i powtórnie zmiksować.
Gotowe! Szybko, smacznie i bez salicylanów.
Tak otrzymany majonez, w lodówce można przechować około 2 tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz