czwartek, 22 sierpnia 2013

Frijoles con carne bez salicylanów


Skład (2 osoby):
- 0,4kg wołowiny mielonej,
- puszka czerwonej fasoli konserwowej,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1/4 czosnku polskiego,
- 1 cebula,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego,
- garstka posiekanego koperku,
- garstka posiekanej natki pietruszki,
- sól morska do smaku.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej.
Wołowinę na oleju smażymy aż zmieni kolor, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli, a wołowina przestanie puszczać soki.
Dodajemy fasolę wraz z zalewą i sos sojowy, dusimy do czasu aż po zalewie pozostanie tylko gęsty sos. Wyłączamy palnik, do rozgrzanej potrawy dodajemy zmiażdżony czosnek, koper oraz pietruszkę i mieszamy, doprawiamy solą do smaku
Potrawę tą powinno podać się z tortillą, ale ponieważ nie miałem czasu na przygotowanie tortilli, a w sklepie tortille mają salicylany (chemia), to dodałem kolorowy ryż – wygląda równie efektownie. Gotowe! Szybko, smacznie i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz