czwartek, 15 sierpnia 2013

Orzo con ceci al capodistria


Skład (2 osoby):
– 150g kaszy jęczmiennej mazurskiej,
– puszka 220g (bez zalewy) cieciorki konserwowej,
– garść posiekanego kopru,
– 1/2 sera Camembert naturalnego,
– 1 czubata łyżka masła prawdziwego,
– sól morska,
– pieprz biały.

Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej
Dwa razy kaszę zalać wodą i przepłukać w garnku, wodę odlać, tak aby kasza pozostała na dnie garnka. Powtórnie kaszę zalać osoloną wodą, tym razem w proporcji 1:1.
Kaszę gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do czasu aż woda odparuje. Dodać masło, mieszać, aż się masło roztopi. Dodać cieciorkę (bez zalewy) oraz drobno pokrojony ser. Mieszać do czasu roztopienia się sera. Dodać posiekany koper i 2 szczypty pieprzu białego (czarny ma zbyt dużo salicylanów), zamieszać. Gotowe! Smacznie szybko i bez salicylanów.
Uwaga: zamiast sera pleśniowego może być parmezan, zamiast kopru – natka pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz