czwartek, 8 sierpnia 2013

Tortilla de patatas


Skład (2 osoby):
- 4 większe ziemniaki,
- 5 jajek,
- 1 cebula,
- 1 garstka natki pietruszki,
- 1/2 czosnku polskiego,
- olej rzepakowy,
- sól morska do smaku.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej.
Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki (1-2mm). Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wymieszać ziemniaki z cebulą. Na patelni (średnica 25mm) rozgrzać 1/2 filiżanki oleju. Na rozgrzany olej włożyć ziemniaki z cebulą, mieszając smażyć na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie (nie przyrumieniać). W misce roztrzepać jajka z solą, posiekaną natką i zmiażdżonym czosnkiem. Usmażone ziemniaki z cebulą odsączyć z oleju, ostudzić i wrzucić do miski z roztrzepanymi jajkami. Można dodać szczyptę pieprzu białego (nie czarnego, bo ma więcej niż biały salicylanów). Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wlać masę ziemniaczano-jajeczną. Smażyć pod przykryciem, na małym ogniu do chwili, gdy spód będzie przypieczony, a masa jajeczna na wierzchu ścięta (około 10min). Za pomocą przykrywki, talerza płaskiego lub okrągłej deski ostrożnie przełożyć tortillę na drugą stronę, następnie zsunąć z talerza na patelnię i smażyć na większym ogniu, aż się zarumieni (nie cała minuta). Gotowe. Szybko, smacznie i bez salicylanów.
Pozostały olej można przelać do słoiczka i wykorzystać powtórnie…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz