wtorek, 20 sierpnia 2013

Kotlet drobiowy


Skład:
– podwójna pierś z kurczaka,
– garść otrębów pszennych lub owsianych,
– garść mąki pszennej,
– 1 jajko,
– olej rzepakowy do smażenia,
– sól morska,
– pieprz biały.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej.
Na pierwszym talerzu płaskim rozsypujemy otręby, tak aby przykryły spód talerza.
Na drugim talerzu płaskim rozsypujemy osoloną i popieprzoną mąkę, tak aby przykryła spód talerza. Uwaga na pieprz – musi być biały, bo czarny ma zbyt dużo salicylanów!
Na trzecim talerzu płaskim rozbełtujemy widelcem jajko, tak by uzyskać jednolitą masę. Masę jajeczną solimy i pieprzymy.
Podwójną pierś kurczaka oczyszczamy z błon i ewentualnych kostek, myjemy i dzielimy na pojedyncze. Te części z kolei dzielimy na kolejne 3 (razem otrzymamy 6 kawałków). Kroimy tak, by najgrubsze części były małe, a cienkie – duże, gdyż grube potem rozbijemy tłuczkiem, tak, że dorównają cienkim wielkością (zajmowaną powierzchnią)…
Tłuczemy najgrubszy kawałek najmocniej, średnio grube słabiej, a cienkie prawie w ogóle – dzięki tym zabiegom uzyskujemy 3 podobnej wielkości i grubości kotlety (uwaga nie rozbijamy ich zbyt cienko, gdyż po wysmażeniu będą suche!).
Kotlety namaczamy w mące, potem jajku, następnie w otrębach i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Oleju na patelni musi być tyle, by w połowie zanurzyły się w nim kotlety.
Smażymy na skwierczącym oleju, ale na wolnym ogniu, do czasu zarumienienia się kotleta na złoto – brązowo, potem odwracamy na drugą stronę, znów podsmażamy. Podajemy z ziemniakami. Gotowe! Smacznie, szybko i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz