niedziela, 11 sierpnia 2013

Chlebowy zakwas żytni razowy

Skład:
- 100ml wody przegotowanej (letniej),
- 100g mąki żytniej razowej 2000.
Dzień 1
Popołudniu czy wieczorem mąkę i wodę letnią (temp. około 37°C, czyli taka ni to ciepła, ni to chłodna) bardzo dokładnie mieszamy. Najlepiej w dużym słoju. Słoik nakrywamy ściereczką lnianą lub bawełnianą i odstawiamy w ciepłe i nie przewiewne i nie nasłonecznione miejsce. Jeśli mamy z tym problem, to można włożyć do piekarnika, w którym trzeba zostawić uchylone drzwi. Piekarnik przed włożeniem słoja można podgrzać do 30°C (oczywiście go wyłączyć). Słój zostawiamy na noc, na 12 godzin.
Dzień 2
Rano, po 12 godzinach, mieszamy zawartość słoja drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy na kolejne 12 godzin.
Wieczorem, po 12 godzinach, do słoja wsypujemy 50g mąki i wlewamy 50ml letniej wody, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Słój odstawiamy w to samo miejsce na 24 godziny.
Dzień 3
Wieczorem, po 24 godzinach, do słoja wsypujemy 50g mąki i wlewamy 50ml letniej wody, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Słój odstawiamy w to samo miejsce na 12 godzin.
Prawdopodobnie przed nakarmieniem zakwasu poczuliście zapach kwasu, Wszystko w porządku, tak ma być, znaczy bakterie dzielnie pracują!
Dzień 4
Rano, po 12 godzinach, mieszamy zawartość słoja drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy na kolejne 12 godzin.
Wieczorem, po 12 godzinach, do słoja wsypujemy 50g mąki i wlewamy 50ml letniej wody, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Słój odstawiamy w to samo miejsce na 24 godziny.
Dzień 5
Zakwas powinien być już gotowy, co objawia się licznymi pęcherzykami powietrza na powierzchni. Mieszamy ostrożnie i odstawiamy w to samo miejsce.
Tego dnia popołudniu czas na pieczenie chleba!
Przed zrobieniem chleba 3-4 łyżki zakwasu odejmujemy z naszego słoja i przekładamy do słoiczka z dziurkami w zakrętce. Słoik ten wkładamy do lodówki. Dzięki temu przy kolejnym wypieku będziemy mieli zaczyn, z którego w ciągu 10godz zrobimy zakwas, dodając 100g mąki i 100ml letniej, przegotowanej wody i odstawiając w ciepłe miejsce na 10godz.
Jeśli potrzebujemy więcej zakwasu, to powtórnie dokarmiamy, aż do uzyskania odpowiedniej ilości…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz