wtorek, 27 sierpnia 2013

Królowa kasz w edycji marinistyczno – militarystycznej


Skład:
– 200g kaszy jaglanej,
– 200g wędzonego karmazyna lub innej wędzonej ryby,
– 1 owoc granatu,
– 1 pęczek koperku,
– sok z 1 cytryny,
– sól i pieprz biały do smaku,
– 2 łyżki oleju słonecznikowego tłocz. na zimno.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej
Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu. Studzimy, a następnie mieszamy z kawałkami ryby. Z owocu granatu wydobywamy pestki (najlepiej po przekrojeniu na pół, wydłubać łyżeczką). Usuwamy resztki gorzkiej białej błony. Przygotowane pestki dodajemy do kaszy, wrzucamy posiekany koperek, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem białym (czarny ma zbyt dużo salicylanów). Tuż przed podaniem, danie polewamy odrobiną oleju. Gotowe. Szybko, smacznie i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz