czwartek, 13 lutego 2014

Pożywna i zdrowa zupa soczewicowo-cebulowa

Oto zupa łącząca w sobie zalety dwóch klasyków - pożywność zupy soczewicowej i właściwości lecznicze zupy cebulowej.
Lubię zarówno zupę soczewicową jak i cebulową, ale ta jest lepsza od każdej z nich... i bardziej praktyczna.
Soczewica ma w sobie bardzo dużo białka i z powodzeniem może zastąpić mięso. Jej dodatkową zaletą jest, że mimo bycia rośliną strączkową nie ma potrzeby jej namaczania, co bardzo przyspiesza jej przyrządzenie oraz umożliwia przygotowanie jej spontanicznie, bez wcześniejszych przygotowań.
Cebuli chyba nie trzeba reklamować - jest sama w sobie apteką i nie mówię tu tylko o witaminach czy mikroelementach, ale o całej palecie dobroczynnych substancji zwalczających bakterie, pasożyty, grzyby czy obniżających zły cholesterol!
Koniec gadania - czas gotowania.
Dobrze, że jest to zupa ekspresowa i jednogarnkowa, bo jestem głodny jak wilk!


Skład:
  • 4-5 dużych cebuli,
  • 200g czerwonej soczewicy,
  • 1-2 garści żurawiny suszonej,
  • 1 litr wody,
  • 4 łyżki sosu sojowego bez chemicznych dodatków,
  • 7 łyżek oleju rzepakowego,
  • 1 garść suszonego majeranku, 
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie bezglutenowej, wegetariańskiej i wegańskiej. W 
    niskosalicylanowej wyłącznie z małą ilością żurawiny.



Cebulę obrać, umyć i przekroić na połowy (wzdłuż), następnie połówki pokroić w plasterki. Tak przygotowaną cebulę włożyć do garnka o odpowiedniej wielkości (musi pomieścić jeszcze soczewicę i wodę). Dodać olej oraz dwie łyżeczki soli i smażyć, często mieszając, do czasu jej zarumienienia.
Dodać soczewicę, sos sojowy i zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu do czasu zmięknięcia soczewicy.
Żurawinę sparzyć wrzątkiem, przelewając ją wodą na sicie. Sparzoną żurawinę dodać do zupy. Gotować nadal aż żurawina nasiąknie i zwiększy swoją objętość. Osolić i popieprzyć - według gustu.
Dodać majeranek i jeszcze chwilkę gotować. Gotowe! Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz