czwartek, 6 lutego 2014

Kasza jęczmienna po azjatycku - na szybko

Dziś kolejne danie z serii ekspresowych, a na dokładkę z niczego. Wystarczy trochę "końcówek" warzywnych, kasza i woda. Mimo, że proste i szybkie, to jest zaskakująco smaczne. Warto spróbować.

Skład:
  • 2 pory (biała część),
  • 1 duża cebula,
  • 1/2 kapusty pekińskiej,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżki masła prawdziwego,
  • 2 garści kaszy jęczmiennej mazurskiej,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej i wegetariańskiej
Kaszę przepłukać i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli nie ma informacji na opakowaniu, to należy zalać ją wodą w proporcji: jedna część kaszy/ dwie części wody, osolić i gotować na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie wodę, potem w zależności od upodobań można dodać masło i zamieszać. Na patelni rozgrzać olej, podrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone warzywa (por w talarki, marchew w kostkę, kapusta posiekana). Podsmażyć tak, żeby warzywa się zblanszowały - powinny pozostać twardawe, ale gorące. Dodać sos i przyprawy, potem ugotowaną kaszę - dokładnie wymieszać. Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz