piątek, 21 lutego 2014

Kasza jaglana z pstrągiem i żurawiną

Ma być smacznie i zdrowo. Będzie rybka. Będzie kasza jaglana i żurawina. Zdrowiej się nie da, a jakie smaczne!

Skład:

  • 200g kaszy jaglanej,
  • pstrąg wędzony,
  • garść suszonej żurawiny,
  • garść suszonego kopru lub pęczek naturalnego,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego tł. na zimno,
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie bezglutenowej
Kaszę przepłukać i sparzyć wrzątkiem. Dzięki sparzeniu straci goryczkowy posmak. Następnie zalać wodą w takiej proporcji aby po zalaniu woda przewyższała kaszę dwukrotnie, posolić i ugotować. 
Żurawinę przepłukać wrzątkiem.
Pstrąga obrać ze skóry i z ości, po czym porwać na małe cząstki. 
Po wchłonięciu przez kaszę całej wody kasza powinna być miękka. Wówczas wyłączyć palnik, a do kaszy dodać drobno posiekany koper, olej, pstrąga, żórawinę i wymieszać. Osolić, popieprzyć do smaku. Przed podaniem polać sokiem z cytryny. Gotowe!
Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz