niedziela, 16 czerwca 2013

Szybkie ciasto bananowe


Skład:
- 1½ szklanki mąki pszennej,
- 3 duże dojrzałe banany,
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub masła, roztopionego i lekko ostudzonego,
- 1 jajko,
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ szklanki orzechów laskowych, posiekanych lub zgniecionych.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej.
Banany rozgniatamy widelcem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Do większej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy rozgniecione banany, cukier i roztrzepane jajko. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem, mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki się ze sobą połączą. Na koniec dodajemy orzechy laskowe (nie inne, bo salicylany czychają!) i jeszcze raz mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

2 komentarze: