wtorek, 11 czerwca 2013

Ciasto czekoladowe


Skład:ciasto oliwne
- 150ml oleju,
- 50g kakao w proszku,
- 125 ml wrzątku,
- 125g mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200g cukru,
- 3 jajka.
Przepis na małą tortownicę.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej.
Kakao wymieszać z wrzątkiem na gładką półpłynną pastę. Odstawić do przestygnięcia. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce połączyć cukier, olej oraz jajka, ucierając je przez kilka minut na kremową masę. Zmniejszyć obroty i dodać kakaową pastę. Na koniec dodac powoli mąkę z proszkiem do pieczenia. Przemieszać wszystko i przelać do tortownicy.
Piec 40-45 min. w temperaturze 170 – 180ºC. Ciasto można posypać pudrem (akurat nie miałem), będzie ładniej się prezentować…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz