Skład: 
- szpinak mrożony 450g,
- 30g makaronu pełnoziarnistego świderki,
- 150g sera żółtego masdamer bez chemicznych dodatków ,
- 2 łyżeczki masła bez dodatków,
- 2-3 ząbki czosnku polskiego,
- średnia cebula,
- sól.

- szpinak mrożony 450g,
- 30g makaronu pełnoziarnistego świderki,
- 150g sera żółtego masdamer bez chemicznych dodatków ,
- 2 łyżeczki masła bez dodatków,
- 2-3 ząbki czosnku polskiego,
- średnia cebula,
- sól.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej
Szpinak (koniecznie mrożony, bo w liściastym są salicylany), należy rozmrozić. Jeśli nie zrobiło się tego wcześniej można „awaryjnie” włożyć go do mkrofali na 9 min – 750W (bez worka).
Makaron gotujemy al dente (ok. 9 min). Przecedzamy przez durszlak, nie przelewamy zimną wodą.
Masło roztapiamy na patelni, na delikatnym ogniu, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, smażymy aż zacznie się złocić, dodajemy rozmrożony szpinak, podsmażamy, cały czas mieszając, dodajemy starty ser, mieszamy, aż się wszystko nie połączy. Dodajemy zmiażdżony czosnek (2 – 3 ząbki w zależności od smaku) i ugotowany makaron. Mieszamy, doprawiamy solą do smaku.
Makaron gotujemy al dente (ok. 9 min). Przecedzamy przez durszlak, nie przelewamy zimną wodą.
Masło roztapiamy na patelni, na delikatnym ogniu, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, smażymy aż zacznie się złocić, dodajemy rozmrożony szpinak, podsmażamy, cały czas mieszając, dodajemy starty ser, mieszamy, aż się wszystko nie połączy. Dodajemy zmiażdżony czosnek (2 – 3 ząbki w zależności od smaku) i ugotowany makaron. Mieszamy, doprawiamy solą do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz