sobota, 15 czerwca 2013

Bananowy kurczak


Skład (2 osoby):
- średnia podwójna pierś z kurczaka,
- banan,
- 2 jabłka golden delicjusz,
- szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej drobnej,
- średnia cebula,
- 2 ząbki polskiego czosnku,
- 2 łyżeczki masła bez chemicznych dodatków,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- sól, pieprz, woda.
Kaszę przelewamy wodą (na drobnym sicie). Gdy nie mamy sita można zalać wodą, przemieszać i wodę odlać (kasza cięższa jest od wody i pozostanie na dnie). Zalewamy kaszę 2 szklankami wody, dodajemy masło i sól. Wstawiamy na palnik i czekamy aż się zagotuje. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, żeby tylko delikatnie bulgotało. Gotujemy 7 minut, aby wyszło al dente. Jeśli została woda to odlewamy, jeśli nie to pozostawiamy w garnku, żeby nie traciło ciepła.
Pierś myjemy, suszymy, oddzielamy błonki i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Jabłka (koniecznie golden delicjusz – nie mają salicylanów) obieramy i kroimy w kostkę, podobnie banana.
Cebulę i kurczaka wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż się przyrumienią. Wgniatamy czosnek, doprawiamy solą i odrobiną pieprzu (odrobina! – uwaga na salicylany), mieszamy na małym ogniu. Dodajemy jabłka i banana. Smażymy 2 minuty. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz