czwartek, 5 grudnia 2013

Pasztet z selera i cebuli

Dziś pasztet jarski, który jest świetną alternatywą dla ciężkich wieprzowych rozwiązań. Nadaje się na codzień jak i od święta. Naprawdę smakuje wykwintnie, a wygląda, jak na pasztet przystało – pasztetowo. 

Skład:
– 800g selera (3 średnie selery po obraniu),
– 3 cebule białe
– 3 cebule czerwone,
– 50g obranych orzechów laskowych,
– 3 łyżki oleju rzepakowego,
– 5 łyżek zmielonych otrębów owsianych,
– 4 jajka,
– łyżka majeranku,
– sól, pieprz do smaku.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej.
Seler i cebulę obrać, pokroić w kostkę, smażyć na oleju rzepakowym do czasu zarumienienia cebuli, podlać małą ilością wody i krótko poddusić pod przykryciem.
Orzechy zmiażdżyć w moździerzu, uprażyć an suchej patelni i dodać do warzyw.
Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Dodać zmielone blenderem otręby, majeranek i po przestygnięciu rozmącone jajka (można oddzielić żółtka od białek, a białka ubić). Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Przygotowaną masę przełożyć to wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec około godziny w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pasztet pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na co najmniej 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz