A może obiad na słodko? Oczywiście nie chodzi tu o słodycz deserową, a o bardziej wytrawną. Zatem klasyka salicylanowca - banany oraz goldeny i mamy obiad z nutką gorącego, słodkiego lata w środku zimy, który będzie smakował całej rodzinie.

- 1 podwójna pierś kurczaka,
- 2 banany,
- 1 jabłko golden delicius,
- 1 marchewka,
- 1 średni seler,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej drobnej,
- sól, biały pieprz do smaku.
Pierś umyć, oczyścić, pokroić w kostkę.
Kaszę zalać wodą, przemieszać i odlać wodę (kasza cięższa jest od wody i pozostanie na dnie). Zalać kaszę 2 szklankami wody, dodać łyżkę oleju. Gotować 7 minut, aby wyszło al dente. Jeśli została woda to odlać, jeśli nie to pozostawić w garnku, żeby zachować ciepło.
Marchewkę, cebulę i seler obrać, umyć, pokroić w kostkę i smażyć na oleju do czasu zeszklenia cebuli. Do osmażonych warzyw dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i dalej smażyć do czasu odparowania wody.
Posolić, dodać odrobinę pieprzu białego (czarny ma więcej salicylanów). Po usmażeniu się kurczaka dodać na patelnię pokrojone w kostkę banany oraz jabłko. Podsmażyć, doprawić solą do smaku. Podawać z ugotowaną równolegle kaszą. Gotowe. Szybko, smacznie i bez salicylanów.
Kaszę zalać wodą, przemieszać i odlać wodę (kasza cięższa jest od wody i pozostanie na dnie). Zalać kaszę 2 szklankami wody, dodać łyżkę oleju. Gotować 7 minut, aby wyszło al dente. Jeśli została woda to odlać, jeśli nie to pozostawić w garnku, żeby zachować ciepło.
Marchewkę, cebulę i seler obrać, umyć, pokroić w kostkę i smażyć na oleju do czasu zeszklenia cebuli. Do osmażonych warzyw dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i dalej smażyć do czasu odparowania wody.
Posolić, dodać odrobinę pieprzu białego (czarny ma więcej salicylanów). Po usmażeniu się kurczaka dodać na patelnię pokrojone w kostkę banany oraz jabłko. Podsmażyć, doprawić solą do smaku. Podawać z ugotowaną równolegle kaszą. Gotowe. Szybko, smacznie i bez salicylanów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz