wtorek, 17 grudnia 2013

Ciasto prawdziwie czekoladowe z nutką gruszkową

Zbliżają się Święta, Sylwester, a potem karnawał, a to czas na ciasta. Przedstawiam zatem gwiazdę dzisiejszego posta - ciasto czekoladowe złamane gruszką. Smakuje jak prawdziwa czekolada, a gruszka dodaje ciekawego, niezapomnianego akcentu... Polecam!


Skład:
– 125ml mleka,
– 100 g gorzkiej czekolady 70% (bez chemii),
– 1 szklanka mąki pszennej,
– 1/2 szklanki kakao,
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
– 1 jajko,
– 2/3 szklanki drobnego cukru,
– 70 ml oleju rzepakowego,
– 125ml jogurtu,
– 1/2 gruszki.
Wszystkie artykuły powinny być w temperaturze pokojowej.
Skład odpowiedni dla diety niskosalicylanowej.
Mleko zagotować. Do gorącego dodać połamaną czekoladę, mieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić.
Mąkę, kakao i sodę oczyszczoną przesiać przez drobne sitko.
Jajko (w całości) utrzeć trzepaczką na jasny krem. Dodać cukier i dalej ucierać. Następnie wlać olej, jogurt i wymieszać. Dodać ostudzone mleko i znów wymieszać. Do powstałej masy dodać przesiane składniki, mieszać do czasu połączenia się składników.
Do tortownicy 23-25cm, wyłożonej papierem do pieczenia, przelać ciasto i wyrównać.Na cieście ułożyć cienko pocięte płatki z gruszki bez skórki.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 – 35 minut. Dla pewności sprawdzić wykałaczką (po nakłuciu i wyjęciu nie powinna mieć na sobie ciasta). Gotowe. Szybko, smacznie i bez salicylanów.

1 komentarz: