czwartek, 24 października 2013

Szpinak z jajkiem i emmentalerem na makaronie pełnoziarnistym

Skład:
- szpinak mrożony 450g, 
- 30g makaronu pełnoziarnistego świderki, 
- 100g sera żółtego emmentaler,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego, 
- 1 ząbek czosnku polskiego, 
- średnia cebula, 
- sól,
- pieprz biały.
Skład dostosowany do diety niskosalicylanowej (mało salicylanów i brak chemii spożywczej).
Szpinak (koniecznie mrożony, bo w liściastym są salicylany), należy rozmrozić.
Makaron gotujemy al dente (ok. 9 min). Przecedzamy przez durszlak, nie przelewamy zimną wodą.
Na oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę aż zacznie się złocić, dodajemy rozmrożony szpinak, podsmażamy, cały czas mieszając dodajemy rozbełtane w kubku jajko. Smażymy energicznie mieszając. Dodajemy starty ser (bez chemicznych dodatków i bez annato), mieszamy, aż się wszystko nie połączy. Dodajemy zmiażdżony czosnek (2 – 3 ząbki w zależności od smaku) i ugotowany makaron. Mieszamy, doprawiamy białym pieprzem (ma dużo mniej salicylanów niż czarny) i solą do smaku. Gotowe! Szybko, smacznie i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz